Fooi geven aan een medewerker van een restaurant

Fooi geven in Nederland: hoeveel is normaal en waar komt het terecht?

In Nederland zijn fooien niet verplicht, maar vaak wel gebruikelijk. Ze worden gezien als een blijk van waardering voor goede service. Toch is het niet altijd duidelijk hoeveel u nu eigenlijk hoort te geven. Wij leggen het uit.

Fooi is niet verplicht

In tegenstelling tot landen als de Verenigde Staten, waar een fooi bijna als een verplichting wordt gezien, is dat in Nederland niet het geval. De servicekosten zijn hier namelijk al in de prijs verwerkt. Toch wordt het wel gewaardeerd als u iets extra’s geeft. Een fooi is bij ons vooral een teken van waardering en een manier om te laten zien dat u tevreden bent over de bediening of de sfeer.

Vrouw geeft fooi. Maakt het uit of u fooi contant geeft of pint?
Lees ook: Maakt het uit of u fooi contant geeft of pint?

In restaurants en het terras

De bekendste richtlijn in restaurants is om tussen de 5 en 10  procent van de rekening als fooi te geven. Bij een rekening van 50 euro komt dat neer op zo’n 2,5 tot 5 euro extra. Het hoeft dus geen groot bedrag te zijn. Vaak is het afronden naar een mooi rond getal al voldoende. Personeel verwacht in Nederland meestal geen hoge fooien, maar een kleine bijdrage wordt wel gezien als een vriendelijk gebaar.

Op het terras of in een café liggen de verwachtingen wat lager. Voor een losse koffie of een drankje is het gebruikelijk om het bedrag simpelweg naar boven af te ronden. Bestelt u meerdere rondjes of geniet u van een uitgebreide lunch, dan is 1 of 2 euro extra heel normaal.

Hoeveel fooi geeft u aan een taxi, kapper of hotelmedewerker?

Ook buiten de horeca komt u in situaties waarin een fooi gewaardeerd wordt. In een taxi wordt vaak het bedrag naar boven afgerond of een kleine 5 tot 10 procent extra gegeven. Bij de kapper is een paar euro extra ook gebruikelijk, zeker wanneer u tevreden bent over het resultaat. In hotels is het netjes om de housekeeping een fooi te geven, bijvoorbeeld 1 euro per overnachting.

Kranten- en pakketbezorgers

Ook pakketbezorgers krijgen soms een fooi, al is dit in Nederland minder gebruikelijk dan in de horeca. Wanneer u een kleine attentie geeft, bijvoorbeeld 1 tot 2 euro bij een grote of zware levering, wordt dit vaak erg gewaardeerd. Het is een manier om waardering te tonen voor extra service, zoals het boven brengen van zware pakketten of het meedenken over de levering. Voor krantenbezorgers geldt eigenlijk hetzelfde. Rond de feestdagen is het een soort traditie om een klein bedrag van 1 tot 5 euro extra te geven aan uw kranten- of pakketbezorger. Het geeft waardering voor hun werk, al helemaal in de decembermaanden waar ze het vaak erg druk hebben. In beide gevallen komt de fooi vrijwel altijd rechtstreeks bij de bezorger terecht.

En als de service slecht is?

Het kan natuurlijk voorkomen dat de service niet naar wens is. Misschien was de bediening onvriendelijk, kwam het eten veel te laat of werd er niet naar uw verzoek geluisterd. In zulke gevallen hoeft u natuurlijk niks extra’s te geven. Een fooi is bedoeld als waardering voor goede service. Wanneer die ontbreekt, is het heel normaal om niets extra’s te geven en gewoon het bedrag van de rekening te betalen.

fooi
Lees ook: Op vakantie? Zoveel fooi moet u geven in het buitenland

Waar komt de fooi terecht?

Veel mensen vragen zich af of de fooi wel bij de juiste persoon terechtkomt. In veel restaurants wordt de fooi verzameld in een gezamenlijke pot. Die wordt vervolgens verdeeld onder alle medewerkers, zodat ook de koks en de afwassers meeprofiteren.

In andere situaties werkt het net iets anders. In een taxi gaat de fooi vrijwel altijd rechtstreeks naar de chauffeur. Bij de kapper is het gebruikelijk dat de fooi naar degene gaat die u geholpen heeft, al wordt het in sommige salons gedeeld met collega’s. In hotels krijgt housekeeping de fooi doorgaans zelf, zeker wanneer u het in de kamer achterlaat.

(Bron: Culy, NOS, Metro, mypos.com. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (15)

    Huub1107 says:

    Heldere uitleg
    er verschijnen steeds vaker pinautomaten waarop fooi apart aangegeven kan wprden

    Emely says:

    Vraag me toch af of de werkgever fooi niet ziet als salaris i p v een extratje. Wat kan leiden tot lagere lonen in deze sectoren.

    EvertK says:

    Ik vind het jammer dat de diensten die de koeriers aan ons verlenen hier niet vermeld worden.Zij verdienen een fooi voor vele pakjes(diensten) die zij verlenen. Kijk de film maar ‘sorry, we missed you’

      Len123 says:

      Wij geven onze vaste pakjes bezorger zo’n 4 x per jaar € 20,= fooi voor al zijn bewezen diensten.
      We weten dat dit niet hoeft, maar wij hebben wel de behoefte om onze waardering voor hem uit te spreken en doen dat op deze manier!
      Meestal rondom Pasen, zomer vakantie en dan een keer in het najaar en rond de jaarwisseling.
      zeg maar grofweg 1 x per kwartaal.
      Wij voelen ons daar heel goed bij, hij is er erg blij mee en de service, was al goed hoor, is nu gewoon wat persoonlijker en beter!
      Iedereen blij!

      Metssr says:

      Van die vele pakjes worden er maar weinig fooiwaardig geleverd hoor. Belletje trekken, neerzetten en weglopen noen ik niet bezorgen.
      Voorbeelden te over van slechte bezorging.

    Gamba says:

    We hebben het hier over fooi geven voor service. Wat geef je een brandweerman, zorgmedewerker etc. voor fooi? Als iedereen loon naar werken krijgt en zijn werk fatsoenlijk uitvoert hoef je toch geen extraatje?

    Het is belachelijk dat horecamedewerkers een laag loon krijgen en dat moeten aanvullen met fooi?
    Het is iedereen of niemand voor mij. Ik deed altijd mijn best om mijn werk goed te doen, maar ik werkte niet in een beroep waar het gebruikelijk is dat je fooi krijgt. Dus van mij krijgt niemand fooi.

      Ronald Zeeuw says:

      volledig mee eens

      Spar54 says:

      Volledig mee eens.

    Len123 says:

    Wij geven onze vaste pakjes bezorger zo’n 4 x per jaar € 20,= fooi voor al zijn bewezen diensten.
    We weten dat dit niet hoeft, maar wij hebben wel de behoefte om onze waardering voor hem uit te spreken en doen dat op deze manier!
    Meestal rondom Pasen, zomer vakantie en dan een keer in het najaar en rond de jaarwisseling.
    zeg maar grofweg 1 x per kwartaal.
    Wij voelen ons daar heel goed bij, hij is er erg blij mee en de service, was al goed hoor, is nu gewoon wat persoonlijker en beter!
    Iedereen blij!

    Pietje Puk says:

    Moet ik fooi geven aan iemand die niet eens Nederlands spreekt?
    Moet ik fooi geven aan een krantenbezorger die de krant 4 dagen te laat bezorgd?
    Moet ik fooi geven aan een onbeschofte chauffeur die ‘de naam des here misbruikt’ omdat hij een rollator in moet laden?
    Moet ik fooi geven aan pakketbezorgers die niet in hoogbouw bezorgen?
    En zo kan ik nog wel even door gaan.
    Dit land gaat naar z’n klote!

      jannl says:

      Klopt helemaal!

    jannl says:

    Fooi geef ik bijna nooit meer en ik denk dat een hele hoop dat ook niet meer doen! De tijd is veranderd sinds geen contant geen fooi helaas.

    Spar54 says:

    Wat een onzin om fooi te geven. In Japan is het een belediging. Fooi is sinds 1968 verwerkt in de prijs. Menu’s zijn nogal prijzig tegenwoordig.

    valerie3 says:

    Jongeren werken hard voor weinig geld en fooi terwijl bazen profiteren. Geef ze eindelijk eerlijk loon.

    oudenbosch says:

    Bij de kapper geef ik geen fooi om dat zij alles rekenen o.a wenkbrauwen neusharen knippen
    In de horeca als je wijn drinkt en de serveerster houd het glas niet bij de voet wast geen fooi.
    Wel de thuis zorg die geef ik wel fooi eind van het jaar