Verkiezingsuitslag

De verkiezingsuitslag: Forum voor Democratie wint, D66 en SP grote verliezers

De Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezing hebben voor een politieke verschuiving gezorgd. Forum voor Democratie komt van niets op 13 zetels in de Eerste Kamer. Ook Groen Links boekt in verschillende provincies winst. Grote verliezers zijn de D66 en SP. De SP heeft in elke gemeente verloren. 

Grote winnaar

Voor Forum voor Democratie (FvD) is de verkiezingsoverwinning enorm. Zij komen volgens de voorlopige prognose van het ANP vanuit het niets met 12 zetels in de Eerste Kamer. De partij van Thierry Baudet doet voor het eerst mee aan de Provinciale Verkiezingen en wordt meteen de grootste partij. Ook GroenLinks boekt een ruime zege en is in minstens 14 gemeenten de grootste geworden. Met de komst van FvD in de Eerste Kamer raken de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hun meerderheid kwijt.

Reacties:

Winnaar Thierry Buadet van FvD: “Het is een enorme aanmoediging. De Nederlandse bevolking heeft heel duidelijk gezegd het beleid van Rutte moet veranderen, die klimaatwet moet van tafel en de massale immigratie moet nu eindelijk stoppen en al dat geld dat we daar mee besparen moeten we investeren in Nederland. In de zorg, in het onderwijs, in veiligheid, in verbetering van de koopkracht, in de pensioenen. Dat is wat mensen in Nederland willen en dat gaan we proberen te realiseren.”

Premier Rutte hoopt op een coöperatieve opstelling van zowel linkse als rechtse partijen. “Ik reken er dus op dat de komende jaren het land goed bestuurbaar blijft met deze uitslag.”

GroenLinks leider Jesse Klaver is blij met de uitslag. De partij gaat van 4 naar 9 zetels in de Eerste Kamer. “Het politieke speelveld is na vanavond veranderd. Ik heb de hele campagne gezegd zorg ervoor dat GroenLinks in de Eerste Kamer in handen krijgt. Het heeft er alle schijn van dat dat is gebeurd. En dat is belangrijk, want vorige week werden er beloften gedaan. Klimaatbeloften door Mark Rutte. Er zou een CO2-belasting komen en de energierekening zou omlaag gaan. Vanavond zeg ik u dit: wij gaan Mark Rutte aan die beloftes houden.”

Verliezers

Is 4 jaar gelden bij de Provinciale Statenverkiezingen de euforie groot bij D66 na het boeken van een grote winst. Na gister is dat wel anders. De partij lijdt een grote nederlaag. Vrijwel alle uitslagen zijn negatief. Alleen in Venray en Urk boekt de partij een kleine winst. In de overige gemeenten lijdt de partij verlies. Ook de PVV verliest stemmen. Veel maken de overstap naar FvD.

Opkomst

De opkomst bij de Statenverkiezingen ligt aanzienlijk hoger dan bij de vorige provinciale verkiezingen in 2015. Ongeveer 56 procent van alle kiezers is gaan stemmen. Dat is bijna 10 procentpunt meer dan in 2015. In 2011 ligt de opkomst ongeveer even hoog als dit jaar. De opkomst is het hoogst in de provincie Zeeland (60,3 procent) gevolgd door Utrecht (60 procent). In de provincies Noord-Brabant en Limburg is de opkomst het laagst.

Bekijk de uitslag in uw gemeente op de website van de NOS.

Geef een reactie

Reacties (3)

  1. Hanneman says:

    Ben op deze site in de regel graag met een reactie aanwezig als ik daartoe een aandrang voel maar als er één artikel is waarop ik wel moét reageren dan is het dit wel. Zou bij deze graag de gehele nederlandse samenleving uitbundig willen feliciteren. Het blijft afwachten maar als ik het goed begrijp, éindelijk, een einde aan de hegemonie van de VVD. Eindelijk een miniem spoortje van hoop voor dit land. Een zeer serieuze kans op ommekeer. Nondeju! Stel je voor! Premier Rutte hoopt op een coöperatieve opstelling van zowel linkse als rechtse partijen. “Ik reken er dus op dat de komende jaren het land goed bestuurbaar blijft met deze uitslag.” Ik hoop voor hem dat hij met een dergelijke opstelling niet de blinde volgzaamheid van zijn huidige coalitiepartners bedoelt. Of voortzetting van de criminele omgang met de inrichting van de levens van ons állemaal. De beroepsbevolking van dit land is al zo lang in de greep van de bezitsbevolking dat de hierdoor aangerichte vernielingen eigenlijk niet meer te herstellen zijn. Maar heel misschien komt hier nu een rem op. Door heel knappe politiek en invoering van allerlei wetgeving zal het beleid de eerste jaren lijken niet te veranderen. De VVD heeft mensen benoemt en overeenkomsten gesloten die ons nog jaren als last te dragen zullen geven maar het wordt anders….. Wauw! Ik verzoek Thierry ons geen nieuwe Bloks, Pechtolds, Ollongrens, Rozenlullers, Slobs, Dekkers, De Jonges en zo meer te sturen. In ieder geval geen volk van dat kaliber. Alstjeblieft, nooit meer dat soort mannen of vrouwen. Ik vestig mijn hoop op de gedachte dat ieder alternatief voor de VVD en haar satellieten geschikt is. Als blijkt dat het praatjesmaken en liegen gewoon verdergaat, ook met deze nieuwe lichting, hebben we het in ieder geval geprobeerd. Nou nog stoppen met roken!

  2. oosterwijck says:

    Forum voor democratie biedt perspectief. Hoewel ik bang ben dat Rutte naar een samenwerking zoekt, om toch zijn invloed uit te oefenen. Thierry moet zich nog bewijzen en zoekt nu enthousiast naar geschikte medewerkers. En daar zit hem nu net de valkuil. Welke zakkenvullers zullen aangetrokken worden door het Forum. Datzelfde hebben we meegemaakt met andere partijen, die in de haast, met de verkeerden in zee gingen. Onthoudt: Prostitutie is het oudste beroep ter wereld, stelen is het op een na oudste beroep en een combinatie van die twee noemen we politiek.

  3. oosterwijck says:

    Forum voor Democratie, heeft toegezegd de democratie te herstellen. Ik hoop dat ze woord houden. We hebben nu ruim 30 jaar onder een anti- democratische dictatoriale partij (VVD) geleefd. Het toverwoord van de huidige politiek is het klimaat redden. Laten we eerst beginnen met de rotzooi in het milieu opruimen die de huidige politiek 30 jaar heeft laten liggen. De aarde ligt vol plastic, dat uiteindelijk de planeet onleefbaar maakt. Voordat we ons druk maken over een teveel CO2 in de atmosfeer. Laten we ons eerst eens druk maken over de ontbossing, die als maar doorgaat. Laten we ons eerst eens druk maken over de overbevolking. Als ik heel eerlijk ben, heb ik nog geen vertrouwen in Forum voor Democratie. Ik moet het eerst nog zien, dat er een politieke partij opstaat, die oog en oor voor het volk heeft.