Arbeidsongeschikt voor de AOW-leeftijd, het overkomt steeds meer 60-plussers

Het aantal 60-plussers dat arbeidsongeschikt raakt voor het behalen van de AOW-leeftijd is de afgelopen jaren gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van het UWV dat minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Vooral leraren komen vaker langdurig ziek thuis te zitten. 

Stijgend aantal arbeidsongeschikte 60-plussers

In de afgelopen jaren is het aantal 60-plussers dat arbeidsongeschikt raakt voor de AOW-leeftijd, toegenomen. In 2015 dreigen 6 op de 1000  mensen tussen de 60 en 65 jaar arbeidsongeschikt te raken. Een jaar later is dit aantal gestegen naar 7 op de 1000 mensen. Vorig jaar, in 2017, is het aantal 60-plusser dat voor de AOW-leeftijd arbeidsongeschikt raakt verder gestegen naar 8 op de 1000 mensen. Er raken iets meer vrouwen arbeidsongeschikt dan mannen. Voor vrouwen geldt niet dat het alleen gaat om 60-plusser, maar het zijn vrouwen van alle leeftijden die uitvallen.

Onderwijs

In de zorg, het onderwijs, maar ook bij de overheid en zakelijke dienstverleners als banken neemt de kans op arbeidsongeschiktheid toe. Van deze sectoren is bekend dat mensen een grotere kans hebben om uit te vallen. De stress en hoge werkdruk spelen hierin een grote rol. Door het tekort aan leraren is de druk op hen groot. Het aantal leraren dat thuis is komen te zitten is in de afgelopen jaren met 26 procent toegenomen. Ook de arbeidskrapte in de zorg zorgt voor problemen. Opvallend is dat het in deze sector steeds meer mannen treft die arbeidsongeschikt thuis komen te zitten.

Oorzaak door verhogen AOW-leeftijd

De AOW-leeftijd is in de afgelopen jaren steeds een beetje verhoogd. Regelingen om vervroegd uit te treden zijn afgeschaft. Volgens minister Koolmees wordt het stijgend aantal arbeidsongeschikten onder 60-plusser vooral veroorzaakt doordat mensen langer door moeten werken. Hoewel de toename in 2018 minder groot is dan in voorgaande jaren, heeft Koolmees beloofd de cijfers nauwlettend te blijven volgen.

(Bron: Parool/ANP)

Geef een antwoord

Reacties (5)

  voggies says:

  En dan hebben we het nog niet over de mensen die hun AOW leeftijd niet halen ……….
  Of zo ziek zijn dat ze niet meer van het leven kunnen genieten

  korba says:

  Ik heb het zelf meegemaakt, ik werd ziek een paar jaar voor ik met pensioen ging. En wat je dan allemaal meemaakt is met geen pen te beschrijven.Ik heb heel veel gehuild, ik werd ook gelijk gekort in mijn salaris, een half jaar later weer gekort, daarna ontslag. toen kreeg ik AOW, en weer moest ik met minder geld leven.

  oosterwijck says:

  Natuurlijk wordt het aantal arbeidsongeschikten, voordat de AOW leeftijd wordt bereikt, groter. Daarnaast is er ook een groeiend aantal mensen dat voor de AOW leeftijd wordt bereikt, overlijdt. Deze twee groeiende groepen, zijn vooral de armste, minst gezonde loonslaven (die het hardst gewerkt hebben) in de meest onaantrekkelijke beroepen. De AOW’ers die steeds ouder worden is vooral te vinden in de rijkere bevolkingsgroep, met de lamzakkenbaantjes en de hogere salarissen. Daarom is het totaal onzinnig, voor de lagere loonklassen, om de AOW leeftijd naar boven op te schuiven. Die blijven voortijdig ziek worden en doodgaan. Rutte beloofde wel dat die zware beroepen, ontzien zouden worden, en eerder AOW zouden krijgen, maar zoals we gewend zijn van de leugenaar, brak hij die belofte. Het is a-sociaal om alle AOW’ers over één kam te scheren. Er moet een verschil gemaakt worden in AOW leeftijd, tussen zware beroepen en de lamzakken beroepen. Een belasting ambtenaar kan makkelijk 5 jaar langer doorwerken (ik bedoel doorzitten) als een stratenmaker (die zijn beroep kruipend op zijn knieen doet), die zou 5 jaar eerder met pensioen moeten gaan. Dus dan zou er een verschil ontstaan van 10 jaar, in het recht op AOW.

  oosterwijck says:

  Een goed begin om dit probleem op te lossen is: Maximaal 45 jaren werken. … Dat betekend dat de lager betaalde loonslaven, die niet gestudeerd hebben, maar op 15 jarige leeftijd zijn begonnen met werken. Mogen stoppen op een leeftijd van 60 jaar. De lamzakken, die tot hun 25-jaar gestudeerd hebben op kosten van de werkende belastingbetalers, mogen dan tot hun 70-jaar blijven zitten op hun rustgevende baantjes.

  polleke says:

  Ben momenteel bijna 64 jaar, draai nog steeds 3 ploegen in een fabriek, en werk als heftruckchauffeur.
  Ik kijk iedere dag op de pc. of er hoop is op het bevriezen, of liever terugdraaien van de aow-leeftijd.
  Echter, we kunnen praten en filosoferen over hoe we het graag zouden willen, maar het aan tafel schuiven van Rutte, bij de pensioen/aow-onderhandelingen , heeft er simpelweg voor gezorgd dat alles van de baan is, en er nog steeds geld aan ons verdient wordt, en wij als Nederlanders daar, buiten dat we veel erover praten, gewoon genoegen mee nemen. We wonen tenslotte niet in Frankrijk.