Winteractie MMM

‘We zien de winter met angst en beven tegemoet’

Elk jaar zien de ouderen in Centraal- en Oost-Europa met angst en beven de winter tegemoet. Temperaturen van min 20-25 graden zijn geen uitzondering. Is het voor ons vanzelfsprekend dat we bij een snijdende vrieswind de thermostaat een paar graden hoger zetten, vele duizenden ouderen in Oost-Europa kunnen zich niet weren tegen de meedogenloze kou. MAX Maakt Mogelijk schiet deze ouderen te hulp.

Ouderenproblematiek Oost-Europa

Een veel voorkomend probleem in Oost-Europese landen is de droogte waardoor de oogst mislukt. Grootschalige voedselschaarste en prijsstijgingen voor het dagelijks basisvoedsel zijn in de winter van 2016-2017 aan de orde van de dag. Voor de Moldavische ouderen met hongerpensioentjes van 30 tot 45 euro per maand is dat ronduit een catastrofe. Kiezen tussen iets te eten of een warm huisjes is dan ook geen eerlijke keus.

MAX Maakt Mogelijk schiet te hulp

Sinds 2010 helpt MAX Maakt Mogelijk zo’n 2.500 tot 3.000 ouderen per jaar met brandstof, voedselpakketten, extra dekens, warme kleding, tenten en het tochtdicht maken van de huisjes om de winter door te komen. Vooral in Moldavië, maar ook in Roemenië, Albanië, Kosovo, Bulgarije en Bosnië. Ook deze winter wil MAX Maakt Mogelijk vroegtijdig zoveel mogelijk ouderen in deze landen voorzien van kolen of hout.

Vele duizenden ouderen in Oost-Europa kunnen zich niet weren tegen de meedogenloze kou. Met bevriezing van ledematen zelfs overlijden tot dramatisch gevolg. Steun MAX Maakt Mogelijk om deze ouderen te helpen de winter door te komen.

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    In het nieuws: In Rotterdam zijn honderden gezinnen, zonder energie en wateraansluiting, zonder ziektekostenverzekering, omdat ze kosten niet meer kunnen betalen. Misschien is het een idee, dat Jan Slachter daar eens gaat kijken. Ik durf te wedden dat deze situatie in alle grote steden, in Nederland voorkomen. … Dus beste Jan, alle goede bedoelingen ten spijt, kijk eens dicht bij huis.