Seksuele voorlichting voor kinderen

Zo’n 30 procent van de jongens en meisjes tussen negen en twaalf jaar oud heeft nog nooit met iemand besproken wat seks is. Niet thuis, niet op school en niet met vriendjes of vriendinnetjes. Een even grote groep geeft aan het nog niet te hebben gehad over seksuele grenzen of hoe een lichaam verandert in de puberteit, zo blijkt uit onderzoek van het Rutgers kenniscentrum Seksualiteit.

Bewustwording

Naar aanleiding van de Week van de Lentekriebels 2016 heeft het Rutgers kenniscentrum Seksualiteit in samenwerking met het NOS jeugdjournaal onderzoek gedaan naar seksuele voorlichting onder kinderen. Voor een gezonde en veilige seksuele ontwikkeling, is het belangrijk dat kinderen van jongs af bewust worden gemaakt van hun eigen wensen en grenzen, benadrukt het kenniscentrum.

Uit het onderzoek blijkt onder andere dat kinderen interesse hebben in onderwerpen als verliefdheid (73%), voortplanting (50%), verschillen tussen jongens en meisjes (49%) en veranderingen in de puberteit (52%). 3 op de 5 ondervraagden is wel eens verliefd geweest en bijna de helft heeft wel eens verkering gehad. “Kinderen komen tegen het einde van de basisschool in de puberteit, worden verliefd en komen in aanraking met seksueel getinte beelden in de media. Daarom is het belangrijk dat er thuis en op de basisschool al uitgebreid aandacht is voor deze onderwerpen,” aldus directeur Ton Coenen van Rutgers.

In gesprek

50 procent van de ondervraagden kinderen praat het liefst met hun ouders over onderwerpen die betrekking hebben op liefde en relaties. Op de tweede plaats komt de school. Maar niet alle thema’s rond seksualiteit komen thuis of school aan bod. Zo praat slechts de helft van de kinderen met hun ouders over hoe je lichaam verandert in de puberteit, eenderde heeft er les over gehad op school 30 procent praat er met helemaal niemand over.

Rutgers concludeert dat er nog teveel kinderen zijn die niet over verliefdheid, relaties en puberteit praten. Ton Coenen vindt dat zorgwekkend: “Als ouders er niet met hun kinderen over praten, blijft de school de belangrijkste plek. Wij roepen scholen en ouders op om hier samen mee aan de slag te gaan. Scholen kunnen ouders ondersteunen bij de seksuele opvoeding door bijvoorbeeld ouderavonden te organiseren. Dit onderzoek bevestigt de noodzaak.”

Lentekriebels

Van 14 tot en met 18 maart 2016 vindt op basisscholen in heel Nederland weer de Week van de Lentekriebels plaats. Gedurende de projectweek leren de kinderen van groep 1 tot en met 8 over hun lichaam, over relaties, omgaan met social media, en over zelfbeeld en seksuele weerbaarheid.

Heeft u vroeger seksuele voorlichting gehad? En hoe ging dat eraan toe? Praatte u er thuis met uw ouders over? Of kreeg u voorlichting op school?

Geef een reactie

Reactie

    Mia1989 says:

    Mooi dat zulke initiatieven bestaan!