Dries van Agt

Oud-premier Dries van Agt (93) overleden

In zijn woonplaats Nijmegen is oud-premier Dries van Agt overleden. Dat heeft The Rights Forum bekendgemaakt, een door Van Agt opgericht kenniscentrum op het gebied van de kwestie-Israël en de Palestijnen. De CDA-prominent is maandag 5 februari 2024 overleden en is inmiddels in begraven.

Euthanasie

Sinds een hersenbloeding in 2019 ging Van Agts gezondheid hard achteruit. Op 2 februari heeft hij de 93-jarige leeftijd bereikt, maar enkele dagen later is hij overleden. “Hij is in alle stilte begraven, dat was zijn wens, in kleine kring”, aldus directeur Gerard Jonkman van The Rights Forum. De Volkskrant meldt dat Van Agt ‘hand in hand’ met zijn echtgenote Eugenie is gestorven. Hij koos samen met zijn vrouw, die dezelfde leeftijd had, wegens ondraaglijke gezondheidsproblemen voor euthanasie. Het echtpaar is donderdag 8 februari in Heilig Landstichting, bij Nijmegen, begraven.

Politieke carrière

Van Agt, zoon van een textielondernemer, werd in 1969 politiek actief voor de Katholieke Volkspartij (KVP), die in 1980 opging in het CDA. In juli 1971 verliet hij zijn plek als hoogleraar strafrecht van de Katholieke Universiteit Nijmegen, om als minister van Justitie in het kabinet-Biesheuvel aan de slag te gaan.

Minister president Dries van Agt

De oud-CDA’er was minister-president van 1977 tot eind 1982. Van Agt leidde als premier tussen 1977 en 1982 3 kabinetten: het kabinet-Van Agt I, het kabinet-Van Agt II en het rompkabinet Van Agt III, met alleen D66. Eind 1982 nam Van Agt afscheid van de Haagse politiek en werd commissaris van de Koningin in Noord-Brabant. Vervolgens stapte hij over naar de Europese Unie en was EU-ambassadeur in Japan en de Verenigde Staten. In 2021 zegde Van Agt ‘met zwaar gemoed’ het lidmaatschap van het CDA op, ‘omdat hij de onbarmhartigheid jegens het Palestijnse volk niet langer kan verdragen’.

Via NPO Start kunt u de aflevering van Recht van Spreken: Dries van Agt terugkijken.

(Bron: ANP, Parool, NOS, de Volkskrant. Foto: ANP)

Geef een antwoord

Reactie

    bijbloem says:

    Ik heb het interview “Het laatste woord” gezien.
    Ik vond het zeker wel de moeite waard.