Fred Emmer

Oud-nieuwslezer Fred Emmer overleden

Oud-nieuwslezer Fred Emmer is overleden. Vanaf 1962 is hij meer dan 20 jaar het gezicht van het NOS Journaal en daarvoor bij NOS-voorganger NTS. Fred Emmer is 85 jaar geworden.

Keurige uitspraak

Emmer is nieuwslezer in een tijd waarin presentatoren bijzonder netjes moeten spreken, hij verspreekt zich dan ook zelden. Over zijn keurige uitspraak zegt hij ooit: “Er wordt tegenwoordig geen ABN (Algemeen Beschaafd Nederlands) meer gesproken, maar Algemeen Aanvaardbaar Nederlands. Ik geloof dat ik dat niet zo erg vind, belangrijker is dat de presentatoren begrijpen wat ze lezen.”

Presentator bij RTL 5

Eind jaren 80 gaat Emmer weg bij het bij het NOS Journaal. Kort daarvoor brengt hij zijn eerste boek met de naam Het mooiste van verleiding… is eraan toegeven uit. Emmer werkt na zijn periode bij NOS voor satirische tv-programma’s, zoals VPRO’s Waskracht en eind jaren 90 presenteert hij de RTL5-quiz Nieuws en Nonsens.

Volgens zijn oud-werkgever de NOS is Fred Emmer op kerstavond 2019 vredig heengegaan.

(Bron: ANP)

Geef een antwoord

Reactie

    Hanneman says:

    De gewezen Donald de Marcas van het televisiejournaal. Ik weet nog goed hoe ik van een aantal nationale praters kon genieten. Van een goede stem. Zonder overdreven complicaties in kloppend nederlands iets zeggen. Meneer Emmer hoorde daar zeker bij. Tegenwoordig hoef je in zijn vakgebied niet meer iemand van zijn kaliber te verwachten. Dat was ooit. De nieuwslezers en lezeressen nu zijn “van deze tijd” en als ze in staat zijn feiten enigzins te communiceren is “’t al goed”. Meneer Emmer noemde dat dus aanvaardbaar. Nou, niet voor mij. Taalverarming is gewoon doodzonde. Hoe werkt dat tegenwoordig toch, een school geeft toch taalles? Zonder hemzelf maar wel degelijk zijn stem te kennen. Niets anders te bedenken dan een postuum dankuwel. Bij deze.