Oekraïners helpen? Hier staat alles op een rij

Momenteel zijn er tientallen initiatieven om Oekraïense vluchtelingen te helpen. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn, is het wellicht lastig om een overzicht te krijgen van welke organisatie wat doet. Daarom is de website RefugeeHelp in het leven geroepen. Hier staat alles wat u voor Oekraïners kunt doen op een rij. 

Voor (Oekraïense) vluchtelingen

Deze website is door VluchtelingenWerk Nederland gemaakt om de Nederlandse initiatieven voor Oekraïense vluchtelingen op een rij te zetten. Zo kunt u beslissen wat het best bij u past. Alle mogelijkheden zijn onderverdeeld in verschillende categorieën. De thema’s zijn: onderdak, gezondheidszorg, activiteiten, buddies, voedsel kleding & goederen, onderwijs & taal, donaties en werk. Per thema staan de initiatieven en organisaties gesorteerd met eventueel aanvullende informatie.

Onderdak

Onder het thema onderdak staan belangrijke tips en informatie over het in huis nemen van vluchtelingen. Ook worden er platformen genoemd waarop u onderdak kunt aanbieden. Daarnaast wordt de site hulpvoordierenuitoekraïne.nl aangekaart voor medicijnen, onderdak en voeding voor huisdieren uit Oekraïne. Hier kunt u zich ook aanmelden als vrijwilliger of dierenarts.

Oekraine
Lees ook: Zo kunt u de dieren uit Oekraïne helpen

Gezondheidszorg

Bij het kopje gezondheidszorg worden organisaties voor fysieke en geestelijke gezondheidszorg op een rij gezet. Hieronder vallen Het Rode Kruis, Slachtofferhulp Nederland, Dokters van de Wereld en Centrum Seksueel Geweld. Bij deze organisaties kunt u zich aanmelden als vrijwilliger om zo uw steentje bij te dragen. U kunt dan gaan werken voor een hulplijn, of op locatie zorg verlenen.

Buddy’s en activiteiten

Naast zorg en onderdak zijn sociale contacten en activiteiten enorm belangrijk. Daarom kunt u zich bij verschillende organisaties zoals Vluchtelingenwerk en OpenEmbassy als buddy aanmelden. Op die manier kunt u Oekraïense vluchtelingen verwelkomen. Ook kunt u vrijwilliger worden voor verschillende activiteiten. Zo kunt u verschillende sporten en spelletjes organiseren voor Oekraïense kinderen en kunt u zich als fietsdocent aanmelden bij de Fietsersbond om fietslessen te geven.

Voedsel, kleding en goederen voor Oekraïeners

Onder dit thema staat een overzicht van alle inzamelpunten voor spullen, voeding en medische goederen. Naast deze basisbehoeftes, worden er ook organisaties genoemd die babyspullen en teken- en schrijfspullen inzamelen voor kinderen in vluchtelingenopvangcentra. Verder kunt u zich aanmelden als vrijwilliger bij de Voedselbank om te helpen met het samenstellen van voedselpakketten voor Oekraïense vluchtelingen.

Onderwijs en taal

Wellicht helpt u Oekraïense vluchtelingen al, maar heeft u moeite met elkaar verstaan. Of u bent op zoek naar onderwijsmogelijkheden voor de mensen die u opvangt. Dan kunt u onder het thema onderwijs en taal verschillende initiatieven vinden die u kunnen helpen om de Oekraïne taal beter te verstaan. Zo kunt u via deze weg de hulp van een vertaler inroepen. Ook de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) geeft informatie over onderwijs organiseren voor Oekraïense kinderen. Nederlandse docenten kunnen hier ook terecht voor informatie rondom het lesgeven over de oorlog in Oekraïne.

Werk voor Oekraïense vluchtelingen

Veel gevluchte Oekraïners willen in Nederland aan de slag. Bij het thema werk staat wat u als particulier of werkgever kunt doen om te helpen met het organiseren of vinden van werk. Ook worden er organisaties en initiatieven genoemd die vluchtelingen helpen met het vinden van een baan of die trainingen geven aan gevluchte Oekraïense ondernemers.

Organisaties ondersteunen met donaties

Tot slot kunt u natuurlijk geld doneren. Op deze manier kunt u organisaties die zich inzetten voor Oekraïense vluchtelingen ondersteunen. Bij het kopje Donaties staat een lijst met ANBI-organisaties en een lijst van organisaties zonder ANBI-status waar u geld kunt doneren. Een organisatie met ANBI-status draagt bij aan een algemeen nut en heeft geen winstoogmerk. Ook moeten de gegevens openbaar zijn. Als dat het geval is, heeft een ANBI-organisatie recht op belastingvoordelen in Nederland. Hieronder vallen bijvoorbeeld Giro 555, Het Rode Kruis en VluchtelingenWerk. Naast deze 2 soorten organisaties wordt ook de website Support Ukraine Now genoemd. Via deze site kunt u rechtstreeks aan Oekraïense organisaties doneren. Let op: de informatie die u hier vindt is wel in het Engels.

Rijksoverheid website

Op zoek naar meer informatie? De Rijksoverheid heeft een pagina gelanceerd op hun website. Hierop staat wat u kunt doen voor Oekraïne en worden de meest gestelde vragen rondom vluchtelingenhulp beantwoord.

(Bron: RefugeeHelp, Rijksoverheid / Foto: Shutterstock)

Geef een reactie