Mijn hoofd in eigen hand

In hoeverre moeten mensen met dementie de regie over hun eigen leven uit handen geven, en wanneer?  Documentairemaker Pim Giel portretteert in de documentaire Ger, mijn hoofd in mijn hand Ger van der Gaast. De 64-jarige Ger lijdt aan alzheimer.

Het leven op zijn kop

In 2010 krijgt Ger op 58-jarige leeftijd te horen dat hij alzheimer heeft. Ondanks dat het bij Ger gaat om een vorm waarbij minder geheugenverlies optreedt, is zijn leven sindsdien totaal veranderd. Hij moet afscheid nemen van zijn baan, zijn relatie wordt na 30 jaar beëindigd en hij woont in eerste instantie noodgedwongen samen met zijn ex-partner en diens huidige vriend. Uiteindelijk moet hij zijn 2 huizen verkopen en belandt hij in een zorginstelling.

Nog altijd kritisch

Niet alleen Gers ziekte zorgt voor een complexe situatie. Ger heeft een achtergrond in de zorg en hij heeft kritische noten aan het adres van deze zorg en het nieuwe zorgbeleid. Tegelijkertijd is hij er als patiënt afhankelijk van.

Regie in eigen hand

De documentaire laat ook zien hoe Ger, tot op zekere hoogte, de regie van zijn leven weer in eigen handen neemt. Voor het project DemenTalent is hij als vrijwilliger werkzaam als gastdocent voor een zorgopleiding in Utrecht. En hij maakt als een van de eerste in Nederland gebruik van een nieuw hulpmiddel, de zogeheten dementie buddyhond.

Documentairemaker Pim Giel heeft 30 jaar ervaring in de zorg. Hij werkte in de verpleging, ouderenzorg, op de intensive care, was docent en zelfstandig innovatiemanager. Ger van der Gaast doceerde op de hbo-opleiding van Pim. Pim raakte geïntrigeerd door de manier hoe Ger met zijn ziekte omging en besloot hem in een documentaire centraal te zetten.

Op maandag 6 juni 2016 zendt MAX de 2Doc Ger, mijn hoofd in eigen hand uit om 22.55 uur op NPO 2.

Geef een reactie