Kinderarmoede in Nederland

MAX steunt SIRE-campagne tegen kinderarmoede in Nederland

In aanloop naar Wereldarmoededag op 15 oktober 2021, vraagt MAX in verschillende programma’s aandacht voor kinderen in Nederland die in armoede opgroeien. Want in Nederland kunnen ruim 250.000 kinderen door geldgebrek niet meedoen met hun leeftijdsgenoten, met alle gevolgen van dien. Kinderen ondervinden stress en spanning thuis. Ze ervaren sociale uitsluiting en hebben een grote kans om later zelf in armoede terecht te komen. SIRE (Stichting Ideële Reclame) is daarom dit jaar een landelijke campagne begonnen onder de noemer: ‘1 op de 13 kinderen in ons land leeft in armoede. Laten we het dáár eens over hebben.’ Een oproep aan iedereen in Nederland, en de politiek in het bijzonder, om kinderarmoede tot een écht gespreksonderwerp te maken. 

Speciale petitie

SIRE mobiliseert Nederland een petitie te tekenen. Met massale steun uit het land hoopt SIRE de politiek in beweging te krijgen. In verschillende programma’s vraagt MAX aandacht voor dit probleem én voor de speciale petitie, die het nieuwe kabinet oproept om met een concreet plan kinderarmoede structureel op te lossen. Met 40.000 handtekeningen kan SIRE het gesprek aangaan in de Tweede Kamer.

Structurele aanpak kinderarmoede

Op vrijdag 15 oktober vertelt prinses Laurentien bij Tijd voor MAX waarom zij pleit voor een structurele aanpak van kinderarmoede, en waarom de stem van kinderen en jongeren hierin zo belangrijk is. Prinses Laurentien onderschrijft de ambitieuze missie dat in 2030 geen enkel kind meer de dupe van armoede is, er geen nieuwe gezinnen in armoede meer bijkomen en bespreekt zij hoe we dit alleen vanuit samenwerking tussen allerlei organisaties kunnen oplossen in Nederland. Zij werkt al vele jaren aan dit vraagstuk vanuit de door haar opgerichte stichtingen Stichting Lezen & Schrijven, Missing Chapter Foundation en Number 5 Foundation.

Voorkomen van generatiearmoede

Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds, werkt met meer dan 300 basisscholen in Nederland samen om méér kinderen in armoede beter te bereiken en generatiearmoede te voorkomen. Hij is geschrokken van de woon- en leefsituatie waarin veel kinderen opgroeien.

Angst om erover te praten

In de campagne van SIRE vertellen de kinderen Romy, Zakariyya en Anashya openhartig over de armoede thuis. Over de angst om erover te praten, niet uitgenodigd worden voor verjaardagsfeestjes en gepest worden, omdat er geen geld is voor nieuwe kleren. In Tijd voor MAX vertellen ze waarom het zo belangrijk is om openlijk te praten over armoede thuis.

Sterk uit Armoede

Acteur Martin Pragt groeide zelf op in armoede. Tegenwoordig is hij actief als ervaringsdeskundige voor de organisatie Sterk uit Armoede, een beweging voor en door mensen in armoede. “Vaak wordt er gedacht dat armoede een kwestie is van geld, maar armoede is een complex begrip, waar veel meer speelt dan alleen financiële problemen. Kinderen die in armoede opgroeien worden blijvend beïnvloed door hun ervaringen.”

In Amsterdam groeit 1 op de 4 kinderen in armoede op. Wethouder Marjolein Moorman vertelt wat er structureel moet veranderen voor deze kinderen. De muziek in Tijd voor MAX wordt verzorgd door Jeangu Macrooy.

Kinderombudsvrouw in Lunch Lekker met Daniel Dekker

In Lunch Lekker met Daniel Dekker komt op vrijdag 15 oktober Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer aan het woord. Tijdens het gesprek wordt een link gelegd met de speciale uitzending van Tijd voor MAX. En ook in Goeiedag Haandrikman! zal door Bert Haandrikman aandacht aan kinderarmoede in Nederland worden besteed.

Goeiedag Haandrikman! is te horen op vrijdag 15 oktober 2021 op NPO Radio 5 van 06.00 tot 09.00 uur. Lunch Lekker met Daniel Dekker is eveneens op NPO Radio5 te horen van 12.00 tot 14.00 uur. 

De speciale uitzending van Tijd voor MAX is te zien op vrijdag 15 oktober 2021 oom 17.10 uur op NPO 1. 

Geef een reactie