tafeltje-dekje, MAX Maakt Mogelijk

MAX Maakt Mogelijk steunt tafeltje-dekje project in Moldavië

Nadejda Mocan kookt vanuit haar huis voor de armste mensen in Vulcanesti, Moldavië. Maar het aantal ouderen dat ze kan helpen hangt af van het eten dat geschonken wordt door winkels en het beetje geld dat ze zelf heeft. MAX Maakt Mogelijk wil de keuken van Nadejda verbeteren en zorgen dat ze iedere dag geld heeft om te koken voor de 45 armste en oudste inwoners van het dorp. 

Wie zorgt voor de ouderen in Vulcanesti?

In Vulcanesti wonen 16.000 mensen, van wie 2401 ouderen. De helft van deze ouderen heeft moeite om rond te komen. Van de 45 armste ouderen ontvangen 40 mensen geen pensioen en hebben daardoor geen vast inkomen. Op familie hoeven de meesten niet te rekenen, omdat de meeste jonge mensen naar het buitenland zijn vertrokken voor werk.  In Vulcanesti staat 1 ouderenhuis waar 13 vrouwen en 5 mannen wonen. De andere ouderen in het dorp moeten daarom langer thuis blijven wonen. Ziek of aan bed gekluisterd doet daar niets aan af.

Fatsoenlijke keuken en fietsen

De 54-jarige Nadejda Mocan is van huis uit psycholoog en zet zich al jaren in voor de kwetsbaarste groepen in Vulcanesti. Ze heeft zelf een hulpproject opgezet dat de ouderen helpt, maar door gebrek aan geld ontbreekt structuur. MAX Maakt Mogelijk wil het tafeltje-dekje project steunen van Nadejda door haar sobere keuken uit te rusten met meer pannen, apparatuur en een goede koelkast om sneller en voor meer mensen te koken. Daarnaast is geld nodig om boodschappen in te kopen. Om het eten te vervoeren wil MAX Maakt Mogelijk fietsen met manden ter beschikking stellen.

MAX Maakt Mogelijk

Stichting MAX Maakt Mogelijk heeft als doelstelling het bevorderen en ondersteunen van het maatschappelijk en geestelijk welzijn van ouderen in de samenleving. Om die doelstelling te bereiken initieert, realiseert en ondersteunt de stichting projecten om de leefomstandigheden van met name ouderen substantieel te verbeteren.

In aflevering 2 van MAX Maakt Mogelijk hebben we kennis kunnen maken met Nadejda en het tafeltje-dekje project. MAX Maakt Mogelijk is te zien op zaterdagen om 17.35 uur op NPO 2. In de aflevering van zaterdag 5 november reist Jan Slagter af naar Indonesië. De Arnhemse Francine heeft de hulp van de stichting ingeroepen om ouderen in Bandung en Jakarta te helpen. 

Geef een reactie