MAX Maakt Mogelijk winteractie

MAX Maakt Mogelijk start winteractie in Nederland

Speciaal voor ouderen die door de huidige prijsstijgingen sociaal en financieel een koude winter tegemoet gaan, start MAX Maakt Mogelijk een winteractie. Met deze actie wordt ondersteuning geboden aan organisaties die zich met vrijwilligers dagelijks inzetten voor ouderen die geld te kort komen voor eten. Dit is te zien in MAX Maakt Mogelijk op zaterdag 26 november 2022.

Vrees voor een hoge energierekening

Jan Slagter zoekt Femke (71) uit Rotterdam thuis op. Zij heeft na aftrek van huur, gas en overige vaste lasten iedere maand nog 100 euro te besteden aan boodschappen. Femke heeft geen pensioen naast haar AOW en heeft veel zorgen om haar gezondheid. Ze is na de behandelingen van kanker erg afgevallen. In huis durft ze de kachel nauwelijks aan te zetten, omdat ze vreest voor een hoge energierekening. Femke: “Aan het eind van de maand is het kiezen; de zorgverzekering betalen of boodschappen halen”. Desondanks houdt ze de moed erin en blijft ze creatief. Zo kookt ze elke maandag een extra grote pan met stamppot, zodat ze haar vriendin en buurvrouw een maaltijd kan verkopen voor 3,50 euro: “Alle beetjes helpen”.

Maaltijdprojecten

Er zijn veel mensen in Nederland die mooie maaltijdprojecten op touw zetten. Zoals Dorcas Chepkwony, die met haar gaarkeuken in Rotterdam elke maandag 160 maaltijden uitdeelt. Dorcas: ’’Sommige mensen eten chips met water, dat vult en is goedkoop. Gelukkig kunnen wij een gevarieerde maaltijd meegeven”. Annette Koopman helpt met haar stichting op een andere manier: door waardebonnen weg te geven die besteed kunnen worden bij lokale ondernemers. ’’Ik werkte 10 jaar bij de voedselbank en zag daar toen ook al mensen komen die net boven de inkomensgrens zaten maar geen recht hadden op een voedselpakket. Voor die groep heb ik waardebonnen, zodat mensen zélf de boodschappen kunnen halen die ze nodig hebben’’, aldus Annette.

De uitzending van MAX Maakt Mogelijk over de winteractie in Nederland is te zien op zaterdag 26 november 2022 om 17.30 uur op NPO 2.

(Foto: © MAX)

Geef een reactie