amsterdam

Lieve Amsterdammers gezocht!

Amsterdam is voor wereldse begrippen best een kleine stad, maar toch wordt er veel langs elkaar heen geleefd. Dat kan anders, vinden Amsterdammers Joris Bijdendijk en Samuel Levie. Daarom organiseren zij op 5 mei een groot vrijheidsdiner voor 500 Amsterdammers die de stad door bijzondere daden een beetje mooier maken.

Aanleiding

Elk jaar worden er in Amsterdam op Bevrijdingsdag grote vrijheidsdiners georganiseerd, maar de editie van 2018 is een heel bijzondere. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei benadert ondernemer en slager Samuel Levie met het idee om een groot diner te organiseren. Levie vraagt vervolgens chefkok Joris Bijdendijk en al snel bloeit het idee van een diner speciaal voor 500 zogenoemde ‘lieve Amsterdammers’ op. Als locatie wijzen zij de bogen onder het Rijksmuseum aan.

Eberhard van der Laan

Met ‘lieve Amsterdammers’ worden mensen bedoeld die iets goeds doen voor de stad, op welke manier dan ook. Inspiratie voor deze invalshoek putten de 2 uit wijlen Eberhard van der Laan, de burgemeester van Amsterdam die in 2017 overlijdt aan de gevolgen van kanker. De emotionele afscheidsbrief die vlak voor zijn dood naar buiten komt heeft ‘Lieve Amsterdammers’ als aanhef en zijn laatste zin is: ‘zorg goed voor elkaar, en voor de stad.’

Opgeven voor het diner

Kent u een inwoner van Amsterdam die het verdient om aan te schuiven bij het vrijheidsdiner? Dan kunt u hem of haar tot 15 april 2018 opgeven. Het maakt niet uit wat deze persoon doet voor de stad of buurt, als het maar iets bijdraagt aan de gemeenschap. Let op! U hoeft zelf niet in Amsterdam te wonen om iemand op te geven, als de persoon die u opgeeft maar in Amsterdam woont. Opgeven kan via lieveamsterdammers.nl.

Het vrijheidsdiner voor lieve Amsterdammers wordt besproken in de uitzending van Tijd voor MAX op 12 april 2018. Tijd voor MAX begint om 19.05 uur op NPO 1.

(Bron: redactie Tijd voor MAX, Het Parool)

Geef een reactie