Ouderen Oost-Europa

Laat ouderen in Oost-Europa niet in de kou staan

Met één druk op de knop de verwarming aanzetten, voor ons is het de normaalste zaak van de wereld. Dat geldt niet voor de ouderen in Oost-Europa. Daar liggen duizenden ouderen iedere nacht met hun jas aan in bed, in de hoop dat zij niet bevriezen. Sommigen vullen angstvallig plastic flessen met heet water, om zich aan op te warmen. Deze gevaarlijke situaties zijn te voorkomen door huisjes te repareren en een kachel te plaatsen, zodat de warmte niet meer ontsnapt. MAX Maakt Mogelijk wil dit voor zoveel mogelijk ouderen realiseren!

Steun MAX Maakt Mogelijk eenmalig of als vaste donateur en help de ouderen in Oost-Europa! Doneer direct via de website.

Onmenselijke keuzes

In delen van Moldavië, Roemenië, Oekraïne, Albanië en Litouwen is de temperatuur halverwege januari al -15 en op sommige plekken zelfs -20. Plastic bakjes met olie worden aangestoken en vuur wordt op de grond gestookt. Alles om de ijskoude en donkere dagen te kunnen overleven. Maar ondanks deze provisorische oplossingen, zal ook dit jaar de winter zijn tol eisen. Geld om hun huisje op te laten knappen, of te verwarmen met kolen of hout hebben de ouderen niet. Met een pensioen van 25 euro per maand moeten zij een onmenselijke keuze maken; ‘kies ik voor warmte of kies ik voor eten?’.

De lichamelijke gevolgen zijn enorm groot

Jan Slagter: “De gevolgen van kou op het lichaam zijn enorm groot. Al sinds wij 10 jaar geleden startten met noodhulp tijdens strenge winters in Oost-Europa, is het aantal ouderen – bij wie ledematen bevriezen door de kou – ieder jaar afgenomen. En onlangs vertelde een arts in het streekziekenhuis Floresti, Moldavië mij dat er nauwelijks nog mensen worden binnengebracht met bevroren ledematen. Dat is een mooi resultaat. Maar het zou nooit zo ver mogen komen. Er zijn nog veel te veel ouderen die de nacht ijskoud doorkomen en in september al met angst leven voor de winter die komt. Daarom willen we naast hout en kolen, de huisjes van de ouderen renoveren. Maar dat kan niet zonder hulp.’’

De leefomstandigheden verbeteren

Door ramen te plaatsen op plekken waar nu plastic zit, deuren te vervangen, vloeren te isoleren, gescheurde muren opnieuw te metselen en veilige kachels te plaatsen, kan MAX Maakt Mogelijk de leefomstandigheden binnen een week verbeteren. De gaten in plafonds en muren zorgen voor levensgevaarlijke situaties. MAX Maakt Mogelijk zet alles op alles om ook zulke slechte huisjes voor zoveel mogelijk ouderen te renoveren en in een enkel geval te vervangen door een nieuw bescheiden huisje.

Over MAX Maakt Mogelijk

Stichting MAX Maakt Mogelijk verbetert leefomstandigheden van ouderen in Nederland, maar ook daarbuiten. Vooral de ouderen in Moldavië, Litouwen, Albanië, Roemenië, Kosovo en Oekraïne hebben dringend hulp nodig. Dankzij alle donaties en met name de steun van onze vaste donateurs kan MAX Maakt Mogelijk ervoor zorgen dat de armste ouderen direct geholpen worden met hout, kolen, voedselpakketten en geld om de huisjes te renoveren.

MAX Maakt Mogelijk in Tijd voor MAX

Tijd voor MAX staat 18 februari 2021 in het teken van de hulp aan de ouderen in Oost-Europa. Te gast zijn Jan Slagter, Tineke Schouten, dokter Ted van Essen en Ulfert Doornbos. Tineke Schouten zingt een speciaal lied voor de ouderen in Oost-Europa. Dokter Ted van Essen legt uit wat de gevolgen zijn van inhaleren van de rook uit de oude en onveilige kachels voor de ouderen. Die gezondheidsschade vergroot het risico op bevriezing van de ledematen. Ulfert Doornbos bezoekt als vrijwilliger ouderen in Albanië en Kosovo. Hij vertelt wat hij daar aantreft en laat zien wat hulp voor deze ouderen betekent.

Steun MAX Maakt Mogelijk eenmalig of als vaste donateur en help de ouderen in Oost-Europa! Doneer direct via de website.

Tijd voor MAX in het teken van MAX Maakt Mogelijk is te zien op donderdag 18 februari 2021 om 17.10 uur op NPO 1.

(Deze uitzending van Tijd voor MAX wordt mede mogelijk gemaakt door MAX Maakt Mogelijk)

Geef een reactie