Joanne van Gool

‘Jonge vrijwilligers brengen jeugd en stralen’

‘De wereld van de ouderen is een verborgen wereld, zeker voor jongeren’. Zo begint de mini-documentaire Voor jong & oud. De documentaire is gemaakt door de 16-jarige Joanne van Gool. Joanne is vrijwilliger in de ouderenzorg. In de documentaire gaat zij op zoek naar wat de aannames van jongeren over de ouderenzorg zijn.

Dat je er bent betekent veel

Ouderen met dementie geven in Voor jong & oud aan dat ze het leuk vinden als jonge mensen vrijwilliger zijn. “Dan blijf je geestelijk een beetje bij. Je wordt bij de tijd gehouden.” Het feit dat je er bent betekent veel voor de ouderen zegt Joanne. “Jonge vrijwilligers brengen jeugd en stralen”, aldus een van de bewoners van Cordaan.

Jonge vrijwilligers kunnen het verschil maken

De jongeren zelf hebben een eigen beeld van het leven van ouderen met dementie. “Eigenlijk neem je mensen gewoon gevangen”, zegt Titus (18). En Tess (16) denkt dat ze niet veel activiteiten kunnen doen, alleen maar een beetje koffie drinken. Ouderenzorg is niet populair onder jongeren. Dat het minder populair is maakt dat jongeren zich niet snel aanmelden als vrijwilliger. “Jongeren hebben over het algemeen een zetje nodig, ze zoeken het uit zichzelf niet op.”

Volgens Joanne kunnen jonge vrijwilligers een verschil maken in de ouderenzorg. Zorginstellingen zouden zich daarom meer kunnen richten op het werven en begeleiden van jonge vrijwilligers. Cordaan in  Amsterdam is een van de zorginstellingen die dit al doet. De documentaire van Joanne is een prachtig voorbeeld van zorg voor dementerende ouderen en wat jongeren daarin kunnen betekenen.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Joanne van Gool is dinsdag 6 december 2016 te gast in Tijd voor MAX.

Geef een reactie

Reactie

    Hanneman says:

    FANTASTISCH!!!!