Duur 06:17
Gepubliceerd op 29 november 2016

“De dementerende ouderen hebben vaak niet eens door dat ze zijn verhuisd.”

Verhuizen is een ingrijpende gebeurtenis. Dat geldt voor ons allemaal, maar zeker voor ouderen met dementie. Zij gaan in veel gevallen van een groot vertrouwd huis, naar een kleinere vreemde omgeving in een verpleeghuis. Om deze overgang minder ingrijpend te laten verlopen heeft verhuizer Donny Zwennes iets bedacht: hij bouwt de oude woning na. “De dementerende ouderen hebben vaak niet eens door dat ze zijn verhuisd.”

Al vroeg in aanraking met ouderen

Donny komt al jong met (demente) ouderen in aanraking door zijn vader die een geluidsbedrijf heeft. Bij de oprichting van het eerste Alzheimercafé in Den Haag 18 jaar geleden wordt zijn vader gevraagd het geluid te verzorgen. Via hem hoort Donny welke problemen er spelen als iemand niet meer thuis kan wonen. Niet alleen bij de dementerenden, maar ook bij de naasten.

Zo exact mogelijke kopie

Het verhuizen gaat niet zoals bij een normale verhuizing. “Het is niet alleen het verhuizen van spullen. In de nieuwe woning zetten we alles precies zo neer als in de oude woning. Dat noemen we dupliceren“, aldus Donny. Veel mensen wonen meer dan 40 jaar in hetzelfde huis en hebben even zo lang spullen op dezelfde plaats staan en hangen. Voor mensen met dementie kan verandering voor veel verwarring zorgen. Ook is het korte termijn geheugen vaak aangetast. Het lange termijn geheugen is soms nog in tact. Ze weten dus heel goed hoe de spullen in huis staan en waar dat ene schilderij hangt. “Een verhuizing is ingrijpend. Maar keren zij terug in hetzelfde interieur, dan zij ze minder van slag. Wij maken een zo exact mogelijke kopie van de oude woning.”

Geduld, veel geduld

Om er voor te zorgen dat alles precies weer op de juiste plek komt te staan, wordt er van de bestaande situaties foto’s gemaakt. Dit geldt niet alleen voor de opstelling van de meubels, maar ook voor de boeken- en servieskasten. Alles wordt zo exact mogelijk in de nieuwe situatie terug gebracht. Door met de bewoners door het oude huis te lopen wordt het Donny snel duidelijk welke spullen van emotionele waarde zijn. Hier wordt extra aandacht aan besteed, want niet altijd kan alles mee. “De mensen die bij ons werken zijn secuur, rustig en treden de bewoners met respect tegemoet. En ze hebben geduld, veel geduld. Als iemand 30 keer hetzelfde vraagt, dan geven we 30 keer antwoord.”

Donny verhuist niet alleen dementerenden, maar ook ouderen met een fysieke beperkingen. Zo nodig helpt hij met het realiseren van de aanpassingen in de woning. “Veiligheid in huis is het belangrijkste. Naast eventuele aanpassingen kijken we ook welk meubilair nog geschikt is voor de bewoner(s).”

Donny Zwennes is dinsdag 29 november 2016 te gast in Tijd voor MAX.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Hanneman says:

    Fantastisch!!!

    Jan 57 says:

    Geweldig! dit moeten meer verhuisbedrijven doen, dan zijn er minder spanningen om te verhuizen en niet alleen bij de dementerenden zelf, maar ook bij de partner en kinderen.

Bekijk ook

Meer