lockdown verpleeghuizen

Hollandse Zaken: nooit meer lockdown in verpleeghuizen

Een dikke maand na de openstelling van verpleeghuizen voor bezoek, worden de drama’s die zich achter de gesloten deuren afspeelden duidelijk. De verplichte lockdown-periode veroorzaakte isolement en groot verdriet.

‘Eens maar nooit meer’

‘Eens maar nooit meer’, verzucht veel familie van verpleeghuisbewoners. Toch gingen diverse verpleeghuizen de afgelopen weken voor de tweede keer op slot. Om verdere besmetting met het coronavirus te voorkomen, was het argument. Het leidde tot woede van partners en kinderen. De Stichting Onnodige Vrijheidsbeperking in de Zorg strijdt tegen de willekeur in de coronamaatregelen. De stichting wil een procedure om minder strenge regels af te dwingen.

Gebrek aan beschermingsmaatregelen

Half maart ging Nederland op slot om verspreiding van het coronavirus in te dammen. De verpleeghuizen, met zo’n 110.000 mensen, gingen het langst op slot. Toch raakten naar schatting 10.000 verpleeghuisbewoners besmet. Oorzaak was het gebrek aan beschermingsmaatregelen. De helft van de geregistreerde 6000 coronadoden bleek verpleeghuisbewoner.

Wat is bereikt met de verplichte sluiting?

Boze familieleden stellen nu: ‘Wat is bereikt met die verplichte sluiting?’ Ze willen dat verpleeghuizen tijdens een mogelijke tweede virusgolf niet meer zo rigide worden gesloten. Kwaliteit van leven is immers belangrijker dan een lang leven.

In Hollandse Zaken de verhalen van bewoners en hun familieleden en zorgbestuurders aan het woord. Hollandse Zaken is te zien op zaterdag 18 juli 2020 om 20.35 uur op NPO 2. 

Geef een reactie

Reacties (2)

    Nelleke reageert says:

    In Den Haag heeft men werkelijk geen idee wat voor een impact totale lockdown in verpleeghuizen heeft. De bewoners hadden geen inspraak maar werden ketterlijk opgesloten. Er zijn huizen waar mensen niet meer van de kamer mochten. Eten werd op de kamer geserveerd. Geen koffie/thee momenten meer, geen activiteiten. Geen contact met andere bewoners of familie. Alleen contact met een enkele zorgverlener. Niks ten nadele van de zorgverlener, laat dat duidelijk zijn. Ook zij zijn in die hoek gemanouvreerd. De meeste mensen op leeftijd waren bereid het risico te nemen. Nu gaan de mensen niet dood aan corona maar door corona. Ook dat heeft mensenlevens gekost. Mensen gingen letterlijk dood van eenzaamheid. Die 2x dat er een zorgverlener langskwam kan je niet meerekenen. Die moesten alle kamers afrennen zonder enige bescherming. Alle respect voor de zorgverleners maar helaas konden zij niet goedmaken wat men aan contacten moest ontberen. Mensen die in eenzaamheid zijn gestorven, mensen die geen afscheid mochten nemen. Laat mensen zelf beslissen, de meesten zijn daar echt wel toe in staat. Het is inhumaan wat er gebeurd is. Het is begrijpelijk dat er voorzorgsmaatregelen zijn genomen maar men moet in Den Haag ook leren naar de bewoners zelf te luisteren ipv macht uitoefenen en maling hebben aan de wil van de mensen zelf. Hier zijn grove fouten gemaakt maar dat wordt niet erkend. Evegoed kwam corona binnen, nu door het personeel wat onbeschermd moest rondlopen om de mensen te verzorgen. Dat is onverteerbaar. Er werd gehandeld “ten goede van de meest kwetsbaren” maar helaas had dit niet het gewenste effect. Veel mensen zijn nu geestelijk achteruit gegaan of inmiddels overleden. Daar moet maar eens een parlementaire enquete aan gewijd worden.

    Amaranthus says:

    Ik heb geen FB of Twitter account dus ik weet niet wat er daar te berde komt. Maar ik wil toch even kwijt dat ik mij vreselijk erger aan deze presentator. Hij stelt een vraag aan aan van zijn gasten en als deze gast dan het antwoord aan het formuleren is kapt hij dit antwoord snel af en gaat weer door naar een andere gast. Als je iets vraagt wacht dan op het antwoord en laat mensen alsjeblieft eens uitspreken! Ik kijk gedoceerd naar dit programma omdat ik mij halverwege vaak zo erger dat ik het maar af zet. Mijns inziens is er op dat gebied met dit programma nog veel winst te behalen. Nu blijft vaak het bij oppervlakkige beschuldigingen over en weer. Jammer dat het niet tot veel meer echte gesprekken leidt.