Oekraïne

Hier kunt u terecht met zorgen over de oorlog in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne houdt veel mensen enorm bezig. Maakt u zich zorgen en heeft u de behoefte om erover te praten? Dat kunt u natuurlijk doen met uw naasten, maar er zijn ook organisaties die u kunt benaderen met uw zorgen.

Psychisch ongemak door oorlog

De oorlog in Oekraïne is nooit ver weg. Letterlijk, want de strijd speelt zich af op op het Europees continent, maar ook figuurlijk is het steeds dichtbij. U hoeft de tv maar aan te zetten of u ziet de beelden. Veel mensen maken zich zorgen om de mensen in Oekraïne, maar ook het eigen gevoel van veiligheid kan worden aangetast. Dit alles kan angstige gevoelens, stress, zorgen of ander psychisch ongemak in de hand werken.

Luisterlijn

In Nederland zijn er verschillende organisaties waar u terecht kunt als u behoefte heeft aan een gesprek. Zo kunt u bellen met de Luisterlijn. Dit is letterlijk een telefoonlijn die u kunt bellen als u uw verhaal kwijt wilt.  De telefoon wordt dan opgenomen door een getrainde vrijwilliger. De Luisterlijn is 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar op nummer 088-0767 000. U kunt ook bellen met 1 van de lokale afdelingen van de luisterlijn, als u dat prettig vindt. De lokale nummers vindt u op de website van De Luisterlijn.

De Luisterlijn is er ook voor mensen die liever schrijven dan bellen. Zo kunt u de luisterlijn een mail sturen of u kunt gebruik maken van de chatfunctie op de site.

Oekraïne
Lees ook: Wilt u Oekraïne helpen? Dit kunt u doen

MIND Korrelatie

Ook stichting MIND Korrelatie kunt u benaderen als u zich naar voelt door de situatie in Oekraïne. Bij MIND Korrelatie werken psychologen en sociaal werkers die u online of telefonisch kunnen helpen. Zij zijn er om naar u te luisteren en te adviseren. Bellen met een MIND Korrelatie-medewerker kan via 0900-1450. Deze telefoonlijn is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar tussen 09.00 en 21.00 uur.

Er is ook een mail- chat- en WhatsApp-functie. Mailen kan door op de homepage van de stichting te klikken op ‘Mail met een hulpverlener’. Chatten kan door op de homepage op ‘chatten met een hulpverlener’ te klikken. Deze functie is van maandag tot en met vrijdag beschikbaar tussen 09.00 en 20.30 uur. WhatsAppen met MIND Korrelatie kan door een bericht te sturen naar nummer 06- 13 86 38 03. Via deze weg is de stichting op werkdag tussen 09.00 en 17.30 uur bereikbaar.

Geef een reactie

Reacties (3)

  Guillaume says:

  Mensen worden doodsbang gemaakt met die tsunami aan info, van klimaatwaanzin tot coronagekte tot vijanddenken jegens Rusland. Rusland zal Europa nooit aanvallen, maar wil een veilige buffer na WOII, met voor hen 26-30 miljoen dodelijke slachtoffers. De voormalige satellietstaten van de USSR zouden daarvoor dienen en de EUSSR (een geperfectioneerde kopie van de USSR) gaf waarborgen dat ze niet binnen hun invloedssfeer gebracht zouden worden, wat vervolgens wel geschiedde, dus het Russische wantrouwen is meer dan terecht. Als je ziet hoe de westerse eencellige leiders al hel lang Poetin lopen te provoceren ondersteund door de mainstream media en Staatsomroep, dan kon je op de huidige situatie wachten, want ze wilden ook de Oekraïne bij de EUSSR trekken, en dat was dus de spreekwoordelijke druppel. Zelesky braakt vervolgens een lading onderbuikgevoelens uit om de publieke mening te beeninvloeden, niet ondenkbaar door westerse leiders of Klaus Schwab ingefluisterd. Aldus worden we hier wederom doordrenkt met eenzijdige berichtgeving, over de rug van onschuldige Oekraieners, met als enig doel dit door en door corrupte land (Biden en zoon hebben er miljoenenbelangen!) versneld bij de EUSSR te betrekken. Schofterige praktijken allemaal, en Marx Rutte doet er stevig aan mee, ondanks de uitslag van het Oekrainereferendum dat door onze dictatuur werd genegeerd. laat u niet meeslepen, maar onafhankelijk en breed informeren, en gebruik zelf uw gezonde verstand i.p.v. dat door de dictatuur te laten misbruiken.

   Veronique van der Griend says:

   Zeg nooit “nooit”…
   Rusland had ook voor een diplomatieke oplossing kunnen kiezen, of voor mijn part hun tanks en legers langs de grenzen meet Oekraïne kunnen parkeren. Een veilige buffer na WO!!? Dat doen de NAVO landen ook. Angst en verderf zaaien in een soeverein land waar je niets te zoeken hebt is beneden ieders waardigheid. Er zijn fraaiere manieren om jezelf als grootmacht te profileren.

  HarrydeG says:

  Jaren geleden hebben we als volk gestemd tegen het lid worden van de EU door Oekraïne. Onze premier, Mark Rutte, heeft toen besloten zich niets aan te trekken van ons, het volk. Als hij dat wel had gedaan was de Oekraïne nooit als kandidaat toegetreden tot de EU. Alle EU-landen moesten immers “voor” stemmen.

  Had Rutte naar ons, het volk, geluisterd, dan was Oekraïne in de Russische invloedssfeer gebleven en had Poetin het nooit hoeven binnen te vallen.

  We moeten ons niet verantwoordelijk voelen voor iets waar we niet verantwoordelijk zijn. Wij hebben als volk TEGEN gestemd. Laten we de verantwoordelijk laten blijven waar hij thuishoort: de politici. Zij mogen dit probleem nu zelf oplossen!