Senioren spelen een spelletje. Hebben Thuisplusflats de toekomst als woonruimte voor senioren?

Hebben Thuisplusflats de toekomst als woonruimte voor senioren?

Veel senioren zijn dusdanig gezond dat een verpleeghuis niet aan de orde is, maar de behoefte aan aanspraak en in sommige gevallen lichte zorgondersteuning, wel. In Rotterdam bieden ze hier Thuisplusflats voor aan. Dat zit tussen langer thuis wonen en een verpleeghuis in. Vanwege het succes in Rotterdam kijken ook andere steden met belangstelling naar dit project. Komen er in de toekomst steeds meer Thuisplusflats?

Wat is een Thuisplusflat?

Een Thuisplusflat is een flat voor 55-plussers waar een vast zorg- en ondersteuningsteam werkzaam is en waar dagelijks activiteiten plaatsvinden. U woont er zelfstandig in uw eigen huurflat, maar heeft wel altijd vaste zorgmedewerkers in de buurt. Doordat het een vast team is, kunt u ook een vertrouwensband met hen opbouwen. Vitale 55-plussers, eventueel met een lichte tot matige zorgvraag, komen in aanmerking om in een Thuisplusflat te wonen. Het is specifiek bedoeld voor mensen in die categorie die het leuk vinden om aan gezamenlijke activiteiten mee te doen of ze zelf te organiseren.

Zomereenzaamheid
Lees ook: Zomereenzaamheid blijft groot probleem: hoe kunt u helpen?

Waarom een Thuisplusflat?

De gemeente Rotterdam is met Thuisplusflats begonnen vanwege de steeds grijzer wordende bevolking en de al volle verpleeghuizen. Met deze oplossing zijn senioren langer zelfstandig, terwijl ze wel aanspraak met leeftijdsgenoten hebben. Zo biedt het tevens een oplossing voor de toenemende eenzaamheid onder senioren, voornamelijk onder 75-plussers. In de Thuisplusflats worden verschillende activiteiten voor en door bewoners georganiseerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gezamenlijk sporten, schilderen, spelletjes spelen en eten, maar ook aan simpelweg samen een kopje koffie of thee drinken.

In 2021 is de gemeente Rotterdam dit experiment begonnen met 6 Thuisplusflats. Wegens succes willen ze dat er op korte termijn 14 bijkomen. Ook andere gemeenten zien dat het concept aanslaat. Het is dus goed mogelijk dat er de komende jaren ook in andere steden Thuisplusflats komen.

Is het een alternatief voor verpleeghuizen?

Thuisplusflats zijn eerder een tussenoplossing dan een vervanging van verpleeghuizen. Met de toenemende vergrijzing en beperkte plekken in verpleeghuizen wordt er steeds meer ingezet op langer zelfstandig thuis wonen. Sommige mensen zijn nog behoorlijk zelfstandig, maar hebben wel lichte zorg nodig of voelen zich eenzaam thuis. Thuisplusflats bieden zowel vermaak als lichte verzorging en zijn daarmee een logische tussenoplossing voor relatief vitale senioren. Dat neemt niet weg dat verpleeghuizen cruciaal blijven voor mensen die net iets meer verzorging nodig hebben.

(Bron: AD, VZinfo, EenVandaag, Rotterdam. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    jreitsma says:

    Wat een goed idee! Deze tussen oplossing. Ik ben 78 jaar – vrouw en woon alleen in Oegstgeest
    Ik ben redelijk gezond . Heb wel wat ouderdoms problemen, maar met mijn auto en rollator redt ik mij nog prima. Ik woon dus zelfstandig – heb een traplift en inloopdouche en woon op een prachtige plek. Ook heb ik 1 x per week huishoudelijke hulp.
    Maar ik heb geen kinderen en geen verdere familie Mijn enige zus had ook geen kinderen en is twee jaar geleden overleden. Gelukkig ben ik sociaal genoeg en heb daardoor gelukkig wel goede vriendinnen – ook in de buurt.’
    Ik heb dus nog geen direct hulp nodig , maar als dat inde toekomst wel nodig mocht zijn, dan weet ik eigenlijk niet wat me te wachten staat. Dan zou zo’n thuisplusflat een oplossing kunnen zijn.