doortje klawer

Dekselse Dame Doortje Klawer (78) overleden

Doortje Klawer, die vanaf 2008 te zien was in het MAX-programma Dekselse Dames, is overleden. Zij is 78 jaar geworden. Haar dochter Ilse vertelt over haar moeder.

Koken in de dierentuin

In Dekselse Dames rijden Doortje en haar collega Lenie (2008 en 2009) en later Charlotte door het land om hun kookkunsten te vertonen en handige huishoudtips te delen. Zij doen dit vooral bij bedrijven en instellingen. Of het nu een dierentuin of een call centre is; geen locatie is de Dekselse Dames te gek.

Doortje is op tv altijd heel erg zichzelf, vertelt haar dochter Ilse. “Zoals je haar daar zag, was ze ook echt. Ze deed zich nooit anders voor.” Ilse herinnert zich de allereerste aflevering van de Dekselse Dames. “Daar stond ze met haar bontmuts op de ramen te zemen in de dierentuin. Dat was echt mama.”

Trouwambtenaar

Voordat Doortje bij de tv terecht komt, verkoopt zij onder andere Chinees antiek. Later, nadat Dekselse Dames na een aantal seizoenen stopt, gaat zij aan de slag als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (ook wel bekend als BABS) in Amsterdam. Dit doet zij tot ongeveer 2017. Ook in dit werk kan Doortje veel van zichzelf laten zien. “Net als bij de Dekselse Dames, was ze als BABS ook altijd betrokken en liefdevol.”

Bootje

Als Doortje binnenkwam, dan kwam er ook écht iemand binnen. “Ze kenden iedereen, en iedereen kende mama. Als ze met haar bootje door Amsterdam voer, maakte ze binnen no time contact. Het was echt iemand waarmee je kon lachen en veel lol kon hebben. Ze trok zich soms ook niets aan van anderen en deed wat zij zelf wilde.”

Met haar bootje voer zij ook elk jaar naar het podium van het Prinsengrachtconcert. “Ze lag altijd vooraan, want ze was gek op de muziek. Ze was ook ambassadrice van het concert”, vertelt Ilse.

doortje boot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Totdat ziekte de overhand neemt, blijft Doortje altijd dichtbij zichzelf.  “Ze was een vrouw waar je niet omheen kon, in de positieve zin van het woord. Een markante vrouw is van ons heengegaan, zeggen we dan tegen elkaar.”

(Beeld: familie)

Geef een reactie