Worteltjestaart van Heidi

Heidi Nicodem is de eerste die zondag 3 september 2017 de Heel Holland Bakt tent heeft verlaten. “Ik vind het erg leuk om mee te doen en kijk er met veel plezier op terug.” In Tijd voor MAX maakt Heidi haar lievelings-taart: worteltjestaart.

Ingrediënten:

Voor de cake:

  • 250 gram geraspte wortel (2/3 grof en 1/3 fijn geraspt)
  • 210 gram suiker
  • 80 gram geroosterde bruine amandelen grof gehakt
  • 35 gram kokos
  • 50 gram blanke rozijnen
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 3 eieren (maat L)
  • 40 gram water
  • 121 gram zonnebloemolie
  • rasp en sap van 1 citroen
  • 250 gram bloem
  • 15 gram bakpoeder
  • 1 eetlepel gemalen koriander
  • 1 eetlepel kaneel

Voor de topping:

  • 220 gram slagroom
  • 70 gram suiker
  • 90 gram volle kwark
  • 12 gram citroensap

Garnering:

  • 100 gram geroosterde noten (amandelen of hazelnoten) grof gehakt
  • 1 eetlepel honing

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175 graden onder en boven warmte.

Vet de rand van de springvorm (23 centimeter) in en bestuif met een  beetje bloem. Bedek de bodem met bakpapier.

Meng de geraspte wortel, suiker, amandelen, kokos, rozijnen en de sinaasappelrasp in een grote kom.

Klop met de mixer de eieren, water, olie en citroensap en de citroen rasp goed door elkaar. Voeg vervolgens het wortelmengsel toe.

Roer de gezeefde bloem, bakpoeder, koriander en kaneel goed door elkaar en voeg dit aan het wortelmengsel toe en roer het goed door. Vul de springvorm met het beslag en bak de worteltjestaart in ongeveer 50 min. gaar. Stort de taart op een rooster en laat afkoelen.

Van de topping:

Klop de slagroom met de suiker bijna stijf. Voeg de kwark en het citroensap toe. Klop het mengsel goed stijf. Verdeel de topping mooi glad over de afgekoelde taart.

Doe de noten in een pannetje rooster ze even. Voeg de honing toe en blijf roeren tot de honing kleurt. Laat de noten op bakpapier goed afkoelen voor u ze op de taart strooit. Versier de taart met de noten en eventueel met eetbare bloemetjes (viooltjes of afrikaantjes) of gesuikerde sinaasappelreepjes.

(Bron: Heidi Nicodem)

Geef een reactie