Welsh cakes van Regula Ysewijn

De naam zegt het al, deze gebakjes komen uit Wales maar worden in heel Groot Brittannië gegeten. Ze worden op een baksteen gebakken en niet in de oven. U kunt ook een zware gietijzeren pan gebruiken. De kunst is de juiste hitte te vinden voor de pan. Is de pan te heet dan kleuren ze te snel in plaats van langzaam tot in de kern te garen.

Ingrediënten (voor 8 tot 10 kleine cake):

  • 25 gram boter
  • 25 gram reuzel (heeft u dit niet, gebruik dan gewoon boter)
  • 120 gram bloem
  • 25 gram witte suiker
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel natriumcarbonaat of baking soda
  • snuf zeezout
  • 1 eetlepel golden syrup
  • 1 ei
  • 1 eetlepel melk
  • 35 gram krenten
  • bloem om te bestuiven
  • fijne witte suiker, ter garnering

Bereidingswijze:

Wrijf de boter en eventueel reuzel in de bloem, suiker, het bakpoeder, natriumcarbonaat en zout. Voeg de golden syrup, het ei en de melk toe en gebruik een houten lepel om alles te mengen. Als het mengsel droog is, voeg dan meer melk toe. Het deeg moet de vergelijkbare consistentie als ene sconedeeg hebben.

Vouw ten slotte de krenten erdoor en rol het deeg uit tot een dikte van 1,5 centimeter op een met bloem bestoven werkblad. Gebruik een uitsteekvorm van 6-7 centimeter om rondjes uit te snijden en eventueel rolt u het overgebleven gebak opnieuw uit totdat er niets meer over is.

Plaats een zware pan op baksteen op de kookplaat om op te warmen. Test de warmte door er een paar stukjes bloem op te gooien. Als ze onmiddellijk verbranden, is de baksteen te heet. Verlaag het vuur en test opnieuw. U kunt het ook met een stukje deeg proberen.

Bak de cakes 2-3 minuten aan elke kant tot ze goudbruin en gaar zijn. Bestrooi met fijne suiker terwijl de Welsh cakes nog warm zijn.

(Bron: Regula Ysewijn / Brits bakboek)

Geef een reactie