voedingsindustrie

Voedingsindustrie schiet ernstig tekort in het gezonder maken van producten

De voedingsindustrie doet nog te weinig om dranken en voeding gezonder en ook goedkoper te maken. Dat is de conclusie van een internationaal onderzoek. Minder dan een derde van de producten wordt door de onderzoekers als gezond gekwalificeerd. Dat is veel te weinig.

Overgewicht

Wereldwijd lijden bijna 2 miljard mensen aan overgewicht of ondervoeding. Nog eens 2 miljard mensen hebben een gebrek aan essentiële vitamine en mineralen. En daar komt nog bij dat wereldwijd meer dan 800 miljoen mensen honger lijden. Overgewicht, slechte voeding en ondervoeding kosten heel veel geld. Volgens de Wereldvoedselorganisatie gaat het om een bedrag van 3.000 miljard euro. Ruim de helft daarvan gaat op aan de gevolgen van ondervoeding en het gebrek aan essentiële vitamine en mineralen.

Een derde is ongezond

Er zijn maar liefst 23.000 producten onderzocht. Hierbij is gelet op de hoeveelheid zout, suiker en verzadigde vetten. Minder dan dan den derde van de producten is als gezond gekwalificeerd. Het onderzoek is uitgevoerd door de in Nederland gevestigde organisatie Accesa to Nutrition Foundation (ATNF). Die stichting wordt gefinancierd door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Bill and Melinda Gates Foundation. De onderzoekers rangschikten 22 bedrijven in de drank- en voedingsindustrie op wat zij doen om een producten gezonder te maken  en een slecht voedingspatroon terug te dringen. Het is de derde keer dat dit onderzoek is uitgevoerd. Eerdere onderzoeken zijn gedaan in 2013 en 2016.

Verbetering

Toch is er ook goed nieuws, want ondanks dat de voedselproducenten nog te weinig gezonde producten produceren, hebben zij wel hun werkwijze verbeterd ten opzichte van de vorige onderzoeken. Het Zwitserse Nestlé, het grootste voedingsmiddelenconcert ter wereld, staat dit jaar op nummer 1. Unilever op 2 en FrieslandCampina op nummer 4. Deze notering verdienen de bedrijven doordat zij werken aan de verbetering van voeding. FrieslandCampina is de grootste stijger. Zij willen met hun nieuwe bedrijfsstrategie voeding verbeteren, de prijzen betaalbaar houden en zorgen dat ook de boeren een goed inkomen hebben.

Gezonde voeding loont

Volgens de onderzoekers levert het verbeteren van voeding op de lange termijn veel op voor de gezondheid en economische groei. Zij stellen dat elke euro die geïnvesteerd wordt in de verbetering van voeding loont. Die investeringen hebben er nu al toe geleid dat gezonde voeding een belangrijk onderdeel is van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen die de Verenigde Naties in 2015 overeen zijn gekomen.

(Bron: NOS/CBS)

Geef een reactie

Reactie

  1. oosterwijck says:

    Eet zo weinig mogelijk bewerkt voedsel van de grote voedselproducente, zoals bovenstaand genoemd. En zo weinig mogelijk verpakt voedsel van diezelfde criminelen. Als je zoveel mogelijk vers voedsel eet, loop je de minste kans op houdbaarheidsmiddelen, kleurstoffen en smaakstoffen. Koop eens vaker in de Mediterrane supermarkten of Poolse/Russische winkel. Drink thee i.p.v. limonades. Een bijkomend voordeel is, het leven ook goedkoper wordt, naast een gezonder leven.