Roggebrood met Zweedse Skagenröra.

Tijd voor MAX kerstmenu: tussengerecht roggebrood met Zweedse Skagenröra van Jurian uit Heel Holland Bakt

In de week voor kerst is er elke dag in Tijd voor MAX een kok te gast die een onderdeel maakt van het Tijd voor MAX kerstmenu. Vandaag is dat Jurian uit Heel Holland Bakt. Hij verlaat net voor de finale de tent. Voor het kerstmenu maakt hij een grof roggebrood met klassieke Zweedse Skagenröra.

Wilt u meer lezen over hoe Jurian zijn tijd in de tent heeft beleefd? Dat kan hier.

Ingrediënten

Roggebrood

  • 400 gram tarwebloem
  • 300 gram grof roggebloem (rogge‐meel)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 theelepels baking soda (natriumbicarbonaat)
  • 0,75 theelepel zout
  • 2 theelepels broodkruiden bijv. komijn/anijs/koriander/venkel
  • 500 milliliter filmjölk of yoghurt (halfvolle yoghurt)
  • 75 milliliter lichte siroop (bijv. lichte honing‐ of suikerstroop)

Klassieke Zweedse Skagenröra (6 porties)

  • 1 pakje garnalen
  • 1 bosje dille
  • 100 milliliter mayonaise
  • 50 milliliter crème fraîche
  • 1 citroen
  • Zout
  • Peper

Extra nodig

  • Broodvorm (2 liter)

Bereiding roggebrood met Zweedse Skagenröra

Roggebrood

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Meng alle droge ingrediënten in een kom.  Voeg de filmjölk (of yoghurt) en de siroop toe en roer goed door. Vet een broodvorm in en bestuif licht met bloem. Giet het beslag erin.

Bak het brood onder in de oven ongeveer 50 tot 60 minuten, of tot de kerntemperatuur 97 graden is. Laat het brood ongeveer 10 minuten afkoelen in de vorm en haal het daarna eruit om verder af te koelen op een rooster.

Zweedse Skagenröra

Laat de garnalen goed uitlekken in een zeef. Hak de dille fijn en bewaar eventueel wat kleine takjes voor de garnering. Meng de dille met de mayonaise en crème fraîche. Pers het sap uit van ongeveer de helft van de citroen erbij en breng op smaak met zout en peper. Snijd de rest van de citroen in partjes voor bij het serveren.

Knijp nog wat extra vocht uit de garnalen en meng de garnalen vervolgens door het mayonaisemengsel. Serveer de Skagenröra op een plakje roggenbrood (kan je mooi uitsteken met een vorm). Decoreer met wat citroen en dille.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina. De amuse van het Tijd voor MAX kerstmenu vindt u hier

(Bron: Jurian. Foto: redactie Tijd voor MAX)

Geef een reactie