saucijzenbroodjes

Saucijzenbroodjes van Cas Wolters

In 2018 doet Cas Wolters mee aan Heel Holland Bakt. Bij het grote publiek krijgt hij zo bekendheid. In deze week voor kerst maakt hij een echt familierecept in Tijd voor MAX. De saucijzenbroodjes zijn een ware hit in de familie en worden altijd met iedereen gedeeld. En nu kunt u er ook zelf mee aan de slag! Het recept is voor 10 stuks (of 20 halve saucijzenbroodjes). U kunt kant-en-klare bladerdeeg uit de supermarkt gebruiken, maar Cas legt ook een eenvoudige manier uit om het zelf te maken.

Ingrediënten

  • 350 gram half–om–halfgehakt
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • 0,5 theelepel nootmuskaat
  • 0,5 theelepel kerrie
  • 2 eetlepels panko paneermeel
  • 2 Eieren
  • Zout en peper
  • 1 pak roomboter bladerdeeg (10 stuks)

Voor als je zelf bladerdeeg wil maken, op de Hollandse methode:

  • 250 gram boter, koud
  • 250 gram bloem
  • 5 gram zout
  • 135 milliliter water, koud

Bereidingswijze:

Haal de plakjes bladerdeeg uit de verpakking. Of maak het het zelf. Doe hiervoor de bloem en het zout in een kom. Snij de boter in stukjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter. Hussel de boter door de bloem, zodat ze niet meer plakken. Voeg het water in de kom toe en kneed dit met een keukenmachine. Let op dat je het deeg niet te lang kneed, de stukken boter moeten zichtbaar blijven in het deeg. Rol het deeg langwerpig uit tot het vier keer zo lang is als dat het breed is. Vouw het deegplak in vieren. Dit noem je een halve toer. Draai het deeg een kwartslag en herhaal het uitrollen en vouwen. Nu heb je een hele toer.

Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast. Geef het deeg nog twee toeren, met rusten tussendoor. Het deeg heeft dan in totaal 3 hele toeren gehad (6 halve). Het mooiste eindresultaat krijg je als je het deeg daarna nogmaals 30 minuten laat rusten in de koelkast voordat je het verder gaat verwerken.

Meng het gehakt met de sambal en de specerijen en daarna met 1 ei en paneermeel. Breng op smaak met zout en peper. Rol 10 worstjes van het gehakt, leg deze op een plakje bladerdeeg. Strijk de binnenkant nat met ei, zout en peper. Vouw het plakje dubbel en leg hem op de bakplaat. Netjes afwerken met een vork en vervolgens 15 tot 20 minuten afbakken op 190 graden op de heteluchtstand.

(Bron: Cas Wolters. Foto: Tijd voor MAX)

Geef een reactie