Duur 02:58
Gepubliceerd op 3 februari 2017

Rode kool crumble van Sandra

Op het menu ter ere van het huwelijk van Maxima en Willem Alexander op 2 februari 2002 stond rode kool met golden delicious, bessen en kastanjes op het menu. Sandra maakt er haar eigen versie van.

Ingrediënten:

  • 1 rode kool
  • 2 appels (bijv. Goudreinet, Elstar)
  • 75 gram rozijnen
  • 2 uien
  • 150 gram appelmoes
  • 2 eetlepel rode wijnazijn
  • 2 deciliter port
  • 2 deciliter rode wijn
  • 125 gram rijst
  • 1 kaneelstokje
  • 1 laurierblad
  • 1 kruidnagel
  • 1 steranijs
  • 0,5 eetlepel kerriepoeder
  • 0,5 theelepel nootmuskaatpoeder
  • peper en zout
  • 2 appels (Goudreinet of Elstar) in blokjes gesneden
  • 1 eetlepel kaneel

Voor de crumble:

  • 200 gram gekookte kastanjes, grof gehakt
  • 75 gram bloem
  • 75 gram suiker
  • 50 gram boter
  • snuf zout

Bereidingswijze:

Snijd de rode kool in dunne reepjes. Schil de goudreinetten en snijd in kleine blokjes. Snipper de uien.

Doe de rode kool, appel en ui in een pan en voeg appelmoes, azijn, port, rode wijn, rijst, kaneelstokje, laurierblad, kruidnagel, steranijs, kerriepoeder, nootmuskaatpoeder en peper en zout toe. Zet de pan op het vuur, breng aan de kook. Als het kookt, zet je het vuur laag en laat je de rode kool een uur rustig stoven. Roer regelmatig. Eventueel een scheutje water toevoegen tussentijds.

Verwarm de oven op 180 graden.

Als de kool gaar is, schept u het in een ovenschaal. Hussel de appelblokjes met de kaneel en verdeel over de rode kool.

Maak de crumble door de bloem, suiker, boter, kastanjes en snuf zout met je handen te kneden tot grove kruimels. Verdeel over de appelblokjes. Zet de ovenschaal nog 25 minuten in de oven.

(Bron: Sandra Ysbrandy)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Adike says:

    Als je het als lunch eet, wat kun je er dan bij eten?

      Sandra ysbrandy says:

      Het is heel lekker om wat romige aardappelpuree te maken. Dit leg je bovenop de rode kool en daarbovenop de crumble. Heerlijk en vegetarisch!
      Natuurlijk kun je er ook een lekker worstje of ander vlees bij eten. Zalig deze winterkost. X

    IngaIrene says:

    heb de rode kool gemaakt en alleen als extra klein schepje suiker en beetje boter bij gedaan, het smaakte voortreffelijk metkruimige aard en sausijsjes.
    Veel lekkerder dan uit een pot.

    Heb nog een helft over en eet het volgende keer uit de oven maar dan met appelkruimels en geen kastanjes.
    Verheug ons er nu al op. Hhhhmmmm

    Dank Sandra

      Sandra ysbrandy says:

      Haha! Een klontje boter maakt veel dingen lekker. Eens. En je rode kool gaat er prachtig glanzen.
      Je kunt de kruimels ook met hazelnoten of walnoten maken. Of de noten weglaten en kiezen voor hartige deegkruimels. Succes en leuk dat je het thuis uitgeprobeerd hebt. X

Bekijk ook

Meer