Pistachemoppen van Jasmijn Beerthuis
Publicatiedatum: 6 februari 2025
Als het aan Jasmijn Beerthuis ligt mogen we wat uitbundiger koken en bakken. Haar nieuwe boek Extra geeft het al aan, het mag wel een beet meer. Vanuit de Nederlandse traditie zijn we vaak behoudend en ingetogen en is eten vaak praktisch en moet het snel. Dus wat Jasmijn betreft maken we gewone alledaagse maaltijden, maar dan met iets extra’s. In Tijd voor MAX maakt zij pistachemoppen. Dat zijn Weespermoppen met een Italiaanse twist.
Ingrediënten (voor 20 stuks):
- 95 gram gepelde pistachenoten (ongezouten)
- 65 gram geblancheerde amandelen
- 1 eiwit (van een middelgroot ei)
- 200 gram kristalsuiker
Bereidingswijze:
Maal in het kleine bakje van een keukenmachine in 3 tot 5 minuten de pistachenoten met de amandelen zo fijn mogelijk. Roer af en toe. De noten zijn fijn genoeg gemalen als het kruim begint te kleven: de olie erin komt dan langzaam vrij.
Voeg het eiwit en 160 gram suiker toe en maal kort tot een soort spijs. Kneed nog even door en verpak in vershoudfolie. Laat minstens 1 uur rusten in de koelkast, langer kan ook. Het deeg wordt alleen maar lekkerder als het even de tijd krijgt om te rijpen.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer het deeg en maak er 2 rollen van met een diameter van 2,5 à 3 centimeter. Bestrooi het werkblad met de rest van de suiker en rol het deeg erdoor zodat het rondom bedekt raakt met een suikerlaag. U gebruikt wat meer suiker dan blijft plakken, maar dat werkt wel makkelijker. Zorg ervoor dat het deeg dezelfde diameter behoudt, door het vanaf de zijkanten weer een beetje bij elkaar te duwen.
Snijd de rollen in plakken van 2 centimeter dik en verdeel ze met de snijkant naar boven over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de pistachemoppen in het midden van de oven circa 8 minuten, tot ze aan de randen lichtbruin zijn. Laat ze 2 minuten, of tot ze iets stabieler zijn, afkoelen op de bakplaat en haal ze dan met het bakpapier en al van de plaat af om verder af te laten koelen.
(Bron: Jasmijn Beerthuis Foto ter illustratie: Shutterstock)