Petit fournancier

Petit fournancier van Tim Huijser

Heel Holland Bakt-finalist Tim Huijser maakt speciaal voor Koningsdag koninklijke Petit Fourtjes, oftewel petits fournanciers, zoals hij ze zelf noemt.

Ingrediënten (voor 10 personen):

Voor de sinaasappelfinancier:

  • 100 gram roomboter
  • 85 gram eiwit
  • 55 gram suiker
  • 0,25 vanillestokje
  • 16 gram honing
  • 45 gram amandelmeel
  • 35 gram bloem
  •  1 sinaasappel

Voor de clementinegel:

  • 75 gram clementinepuree
  • 1 citroen
  • 1 gram agar agar

Voor de vanilleslagroom:

  • 100 gram slagroom
  • 0,25 vanillestokje

Decoratie:

  • Oranje chocoladekroontje

Bakbenodigdheden:

  • Siliconenmatje met kleine vormpje

Bereidingswijze:

Van de financier:

Doe de roomboter in een steelpan met dikke bodem. Zet de steelpan op middelhoog vuur en laat deze langzaam smelten. Roer met een spatel door de boter en laat deze aan de kook komen. U begint nu langzaam wat gespetter te horen. Als het gespetter minder word, blijft u verwarmen tot de 1e melkbestanddelen donker van kleur worden. Neem de pan van het vuur zodra de boter een nootachtige geur afgeeft en de melkbestanddelen een mooie diepbruine kleur hebben. Laat afkoelen. Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden.

Snij het vanillestokje doormidden en schraap de zaadjes eruit. Doe het eiwit, suiker, vanillezaadjes en honing in de grote mengkom en mix dit samen met een garde. Rasp een kwart sinaasappel en voeg dit toe. Zeef de bloem en amandelmeel in het mengsel. Voeg 70 gram gebruinde boter toe, zorg dat deze rond de 45 graden is. Mix het geheel samen met de garde, tot het net samenkomt. Vul een spuitzak met het beslag en knip een gat van een halve centimeter in de punt. Vul de kleine vormen tot 1 mm onder de rand met het beslag. Schuif het ovenrooster in de oven. Bak dit voor 12 – 16 minuten tot goudbruin.

Van de clementinegel:

Doe de clementinepuree in een steelpan en verhit tot het licht kookt. Meng de suiker en agar agar samen in een bakje. Rasp een kwart citroen en voeg rasp toe aan de pan. Voeg dan het suiker-gaar mengsel toe, roer goed. Breng opnieuw aan de kook en laat minimaal 2 minuten doorkoken. Stort uit op een plaatje en laat afkoelen. Blend met een staafmixer en spatel in een spuitzak.

Van de vanilleslagroom:

Zorg ervoor dat uw kom en garde goed koud zijn. Snij het vanillestokje doormidden en schraap de zaadjes eruit. Schenk de slagroom in de kom en voeg de vanillezaadjes toe. Klop op tot het net iets verder dan lobbig is, het mag niet te stijf zijn.

Opbouw van de petits fournanciers:

Steek een deel van de financier uit om ruimte maken voor de gel. Spuit een dotje gel in de holte. Spuit een mooie dot van de slagroom op de financier. Werk af met het oranje chocoladekroontje.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

(Bron en foto: Tim Huijser)

Geef een reactie