Duur 15:20
Gepubliceerd op 24 december 2021

Pan de Jamon

Pan de Jamon is een typisch Venezolaans kerstbrood. Het is gevuld met ham, rozijnen en groene olijven. Natuurlijk zijn er inmiddels ook al veel variaties op gemaakt. Elizabeth blijft dicht bij het origineel, voor wat extra smaak voegt zij er nog ontbijtspek aan toe.

Ingrediënten:

  • 60 milliliter lauwwarm water + 165 milliliter lauwwarm water (max. 36°C.)
  • 35 gram melkpoeder
  • 25 gram kristalsuiker
  • 6 gram instantgist
  • 500 gram bloem
  • 4 gram zout
  • 2 eieren
  • 45 gram boter
  • olie om in te vetten
  • 25 plakken gerookte beenham
  • 25 plakken gerookt ontbijtspek
  • 200 gram groene olijvenplakjes
  • 150 gram rozijnen

Bereidingswijze:

Meng het water (60 milliliter), melkpoeder, suiker, gist en 6 eetlepels bloem tot een glad gistdeeg in een ruime kom. Dek de kom af met een keukendoek en laat 15 minuten rusten.

Smelt de boter en laat afkoelen. Voeg het ei met de rest van de bloem en de rest van het water (165 milliliter) toe aan het gistdeeg. Voeg beetje bij beetje de boter toe. Kneed het deeg 15 minuten. Doe het in een met olie ingevette kom, dek de kom af met een keukendoek en laat 30 minuten rijzen.

Bak het spek in circa 6 minuten krokant en laat afkoelen. Laten de olijven uitlekken. Zet de rozijnen, olijven, ham en spek klaar in aparte kommen.

Haal het deeg uit de kom en druk de lucht eruit door deze vier keer van buiten naar binnen te vouwen. Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken.

Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 2 mm dik. Bedek het deeg met de plakken ham en spek; leg de plakken om en om. Bestrooi gelijkmatig met de olijven en rozijnen. Rol het deeg op, maakt het einde vochtig met wat water om te zorgen dat het goed plakt. Herhaal de stappen met het tweede deeg.

Leg ze op een bakplaat en laat ze afgedekt met plasticfolie circa 15 minuten rijzen. Verwarm tijdig de oven voor op 200 °C.

Splits het ei en klopt de dooier los. Het eiwit wordt niet gebruikt. Bestrijk het brood met het eigeel. Prik kleine graatjes met een satéprikker in de broden, zodat de stoom tijdens het bakken kan ontsnappen. Bak de pan de jamon in circa 25 minuten goudbruin en gaar.

Geniet ervan!

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer