paleisbanket

Paleisbanket van Robèrt van Beckhoven

Een koninklijk koekje, zo kunnen we het wel noemen. Paleisbanket. Een chique naam voor een amandelkoekje. Het is de favoriet van Robèrt van Beckhoven. Hij gebruikt zelf nog een oud recept, wat hij nu met ons deelt. Het recept is voor ongeveer 60 koekjes. Wilt u een simpelere weergave, daar staat een hedendaagse versie op de website van Heel Holland Bakt.

Ingrediënten

  • 250 gram winddroge amandelen (besprenkel amandelen met lauwwarm water, roer even om en laat een half uur intrekken)
  • 300 gram kristalsuiker
  • 50 gram eieren
  • 10 gram citroenrasp
  • 80 gram eieren
  • 140 gram frambozen- en abrikozen moes
  • 200 gram fondant
  • Ouwelvellen

Bereiding paleisbanket

Draai het spijs van de winddroge amandelen, de kirstalsuiker, de 50 gram eieren en het citroenrasp. Aanwerken zoals voor Brussels-banket.

Bedek een plaat met ouwel door de velletjes aan de randen even vochtig te maken en aan elkaar te plakken. Over de lengte 2 strepen tegen elkaar aan spuiten. Laat een ruimte van 2,5 centimeter tussen de repen. Bak in een hete oven van 250 graden.

Na het bakken de gleuven tussen de beide strepen met bijvoorbeeld de zijkant van een spatel wat verdiepen. Snijd de overtollige ouwel weg. Bestrijk de banen met een laagje warme moes (abrikoteren).

In de gleuf met een spuitzak een streep ingekookte frambozenmoes spuiten. Verwarm het fondant met wat poedersuiker tot ongeveer 60 graden. Breng op smaak met marasquin en kleur rosé.

Breng met een grote spuitmond een brede streep van de fondant over de frambozenmoes. Laat goed afkoelen en snijd in schuine stukjes van ongeveer 1,5 centimeter breed.

(Bron: Robèrt van Beckhoven. Foto, ter illustratie: Shutterstock)

Geef een reactie