vlaai

Mini vlaaitjes van Cas Wolters

De circustaart van Cas Wolters maakte de Heel Holland Bakt-jury niet blij genoeg, daarom moesten hij en zijn tolk Wieke de tent helaas verlaten. Gelukkig heeft de Limburgse bakker zich herpakt en gaat hij mini vlaaitjes maken in Tijd voor MAX.

Ingrediënten:

Voor de bodem:

  • 1 zakje droge gist
  • 500 gram bloem
  • 200 milliliter lauwe melk
  • 100 gram roomboter
  • 1 ei
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel zout

Voor de kruimels:

  • 150 gram boter
  • 200 gram bloem
  • 10 g custardpoeder
  • 150 gram suiker
  • ½ tl bakpoeder

Voor de kersenvulling:

  • kersen in pot
  • maizena
  • paneermeel

Voor de banketbakkersroom:

  • 250 milliliter melk
  • 25 gram custardpoeder
  • 40 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • ½ ei

Bereidingswijze:

Verwarm de oven op 190*c.

Meng de bloem samen met de gist samen in een kom.

Maak een kuil, voeg hierin de melk, gesmolten boter, ei en de suiker toe. Voeg aan de rand het zout toe. Meng dit met de keukenmachine tot een mooi en stevig deeg. Goed door kneden! Laat het deeg 30 minuten rijzen onder een theedoek.

Bereid ondertussen de banketbakkersroom en de kersenvulling.

Van de banketbakkersroom:

Breng 250 ml melk aan de kook. Voeg hierin een vanillestokje. Doe in een klein kommetje de suiker, custardpoeder en het ei. Roer dit goed door.

Haal de melk van het vuur af, giet een beetje melk in het custard papje, roer het goed door en voeg de inhoud weer in de pan. Breng dit roerend aan de kook. Laat het een minuut koken en stort het uit op een plat bord. Dek het af met plasticfolie en laat het afkoelen.

Voor de kersenvulling:

Breng de kersen met sap aan de kook. Houd voor de vulling de volgende vuistregel. Op 200 milliliter sap heeft u 10 gram maïzena nodig om te binden. Als u deze vulling gebruikt, strooi dan wat paneermeel op de bodem.

Vet de vlaaien vormpjes in. Rol het vlaaiendeeg uit en bekleed de bakvormpjes. Laat het deeg rijzen totdat het er gezwollen uit ziet.

Bereid ondertussen de kruimels:

Doe in een keukenmachine met een menghaak de boter, suiker, bloem, custard en bakpoeder. Meng dit tot er kruimels ontstaan. Vul de vlaaitjes met vulling naar keuze, u kunt ze afdekken met kruimels of u maakt een vlaaienraster om ze af te dekken. Bak ze 20 minuten op 190 graden tot ze gaar zijn.

(Bron: Cas Wolters)

Geef een reactie