Een gezondere stamppot met veel groenten.

Met deze tips maakt u uw stamppot snel gezond(er)

Stamppot is een echte Hollandse klassieker met aardappelen en groenten, maar vaak wordt er wel veel zout of vet aan toegevoegd. Toch kunt u het gerecht eenvoudig gezond(er) maken, want met een paar slimme aanpassingen wordt uw stamppot al gauw lichter, voedzamer en nog steeds snaakvol.

Zo (on)gezond is een stamppot

Stamppot is in de basis een gezond gerecht. Aardappelen en groenten bevatten vezels, koolhydraten, vitamines en mineralen. Maar soms kan een stamppot wat minder gezond zijn doordat bepaalde producten worden toegevoegd, denk aan boter, zout en worst. En andersom werkt het ook: soms kan de toevoeging van een product het gerecht juist gezonder maken. Hieronder zetten we daarom alle tips op een rij.

Maak uw stamppot zelf met verse en onbewerkte producten

Laten we beginnen bij de basis: wanneer u stamppot zelf maakt, weet u zeker dat het vers is en wat er allemaal in gaat. Gebruik dan ook zoveel mogelijk verse en onbewerkte producten. In de kant-en-klare varianten zit vaak veel zout, suiker en vet en te weinig groenten.

Laat zout zoveel mogelijk achterwegen en vervang het voor iets anders

De gemiddelde volwassen Nederlander krijgt 9 gram zout per dag binnen. Het advies is om niet meer dan 6 gram per dag binnen te krijgen. Heeft u een te hoge bloeddruk, dan wordt u waarschijnlijk geadviseerd om nog minder binnen te krijgen. Vervang zout daarom eens deels of volledig voor iets anders en maak daarbij vooral gebruik van verse kruiden of gedroogde kruiden.

Vervang aardappels door knolselderij, zoete aardappel of pompoen

Vervang de aardappels eens door groenten, zoals bijvoorbeeld knolselderij, pompoen of zoete aardappel. Dit bevat minder koolhydraten en verhoogt meteen uw groente inname. U kunt ervoor kiezen om de stamppot helemaal te maken van groenten of om slechts een deel van de aardappels te vervangen.

Een stamppot maken zonder aardappel, het kan.
Lees ook: Stamppot maken zonder aardappel? Gebruik dan deze groenten

Vervang boter voor (plantaardige) melk

Een klont boter maakt stamppot heerlijk smeuïg, maar voegt meteen ook veel verzadigd vet toe. Voor een lichtere én gezonde stamppot kunt u boter daarom deels of helemaal vervangen door (plantaardige) melk. Dat maakt uw stamppot romig met minder calorieën. Daarnaast zorgt het voor eiwitten en calcium.

Een opscheplepel peulvruchten maakt uw stamppot al gauw voedzamer

De Gezondheidsraad heeft een deel van de Richtlijnen goede voeding herzien: zo is één van de aanbevelingen om elke week 250 gram peulvruchten te eten. Denk bijvoorbeeld aan linzen en witte bonen. Deze kunt u ook prima in een stamppot doen en ze maken het gerecht direct een stuk voedzamer. Qua hoeveelheid kunt u (bijvoorbeeld) denken aan 1 opscheplepel, net wat u lekker vindt. Peulvruchten leveren veel vezels en plantaardige eiwitten, waardoor uw stamppot ook langer vult en u minder snel naar snacks grijpt.

Kies een goede eiwitbron bij uw stamppot

Klassieke combinaties zoals rookworst of spekjes kunnen lekker zijn en leveren aardig wat eiwitten, maar horen bij het type vlees dat u beter niet te vaak kunt eten. Kip, kalkoen, vis of vegetarische varianten zijn lichtere keuzes en passen ook prima bij stamppot. Let bij kant-en-klare vleesvervangers wel op dat deze niet altijd zo gezond zijn als gedacht.

(Bron: Puur Gezond, Gezondnu, Margriet. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    engelinde says:

    Als men stampot wil maken en de aardappelen gaat koken, dan geen zout toevoegen…
    Beter is…als de stampot klaar is en op het bord ligt,dan pas iets zout erop strooien
    dan heb je minder zout nodig,dan tijdens het koken en kan n ieder het zelf doen,
    dan gebruik je minder zout! Dat is mijn ervaring!

    Margeaux says:

    Gebruik nooit zout bij t koken!! Puur de smaken zoals ze bedoeld zijn.
    En stamppot gemaakt met vega-spekjes veel lekkerder.

      ChristelVlinder says:

      Vega-spekjes zijn ook zout