Merengue frambozentaartjes van Cees Holtkamp

Niets zo feestelijk als een taartje op tafel. De meester onder de taartjes is natuurlijk Cees Holtkamp. Hij is beroemd in het hele land om zijn heerlijke lekkernijen. In Tijd voor MAX maakt hij merengue frambozentaartjes.

Ingrediënten:

  • 4 plakjes roomboter bladerdeeg
  • 2 bakjes frambozen

Voor de banketbakkersroom:

  • ½ liter volle melk
  • 45 gram custard (of maïzena)
  • 100 gram suiker
  • 3 eidooiers
  • 1 vanille stokje

Voor de merengue:

  • 3 eiwitten (= 100 gram)
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • Mespuntje zout

Bereidingswijze:

Zet 450 gram melk op met 50 gram suiker en een (uitgeschraapt) vanillestokje. Maak ondertussen een papje van de custard, de overige 50 gram suiker 3 eidooiers en het laatste scheutje melk.

Haal als de melk kookt het vanille stokje eruit (nog even tussen de vingers afvegen om de resterende vanille in de melk te krijgen). Voeg van de kokende melk een scheutje bij het papje. Roer door en giet het papje vervolgens bij de kokende melk. Laat 2 à 3 minuten puffen en proef of het gaar is (goed over de bodem blijven roeren).

Giet vervolgens over in een schaal. Doe er plastic folie over, zodat er geen vel ontstaat, en laat het mengsel 2 tot 3 uur afkoelen in de koelkast. Doe het vervolgens in een spuitzak.

Maak ondertussen van 4 plakjes bladerdeeg 1 grote plak door de randen een halve centimeter met elkaar te overlappen. Druk goed aan met water en bestrijk het oppervlak ook ligt met water. Er ontstaat nu een vierkant van 24 x 24 cm. Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg, maar houd aan de rand 1 centimeter vrij (zodat de randen wel mooi omhoog komen bij het bakken).

Bestrooi het deeg met wat suiker. Bak het bladerdeeg 20 minuten op 180 graden. Zet de oven vervolgens  terug op 140 graden en laat het deeg nog 10 minuten staan. Dan bakt het niet meer, maar wordt de suiker extra krokant.

Klop eiwitten stijf met lepeltje voor lepeltje suiker toevoegen en het mespuntje zout.

Spuit de room op de bodem, druk de frambozen erin en strijk met paletmes de opgeklopte eiwitten op de room. De merengue licht afbranden.

(Bron: Cees Holtkamp)

 

Geef een reactie