Liefdescake van Maartje

Ingrediënten:

Voor de cake:

  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 275 gram fijne kristalsuiker
  • 5 eieren
  • 75 milliliter volle melk
  • 250 gram bloem
  • 50 gram cacaopoeder
  • ½ zakje bakpoeder
  • Snuf zout

Voor de ganache:

  • 250 gram pure chocolade
  • 200 milliliter slagroom
  • 50 gram ongezouten roomboter

Voor de (chocolade)meringue:

  • 3 eiwitten
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 75 gram poedersuiker
  • 15 gram cacaopoeder

Bereiding:

Van de cake:

Verwarm de oven voor op 155 graden. Vet een hartvormige cakevorm in en bedek de bodem met bakpapier. Klop de boter en de suiker wit, luchtig en romig. Zeef de droge ingrediënten (bloem, cacaopoeder, bakpoeder en zout) en schep deze goed door elkaar.  Voeg aan het botermengsel één voor één de eieren en de melk toe. Spatel tot slot voorzichtig de droge ingrediënten hier doorheen. Schep het beslag in de bakvorm en bak de cake in ruim een uur gaar.

Van de ganache:

Hak de chocolade grof. Breng de slagroom aan de kook. Haal de pan zodra de slagroom kookt van het vuur. Doe de gehakte chocolade  bij de slagroom en roer goed door tot het een gladde massa is. Voeg tot slot de boter toe en laat de ganache afkoelen.

Van de (chocolade)meringue:

Verwarm de oven voor op 100 graden (hetelucht). Klop de eiwitten in een brandschone kom op. Voeg zodra het eiwit begint te schuimen geleidelijk de kristalsuiker toe. Spatel de poedersuiker door het beslag en verdeel het in twee delen. Kleur één van de twee delen lichtbruin met cacaopoeder. Schep kleine hoopjes eiwit op een met bakpapier beklede bakplaat en droog de meringue in ruim 2 uur.

De afwerking:

Snijd de chocoladecake in twee gelijke plakken. Besmeer één laag royaal met de ganache en leg de tweede plak hier bovenop. Bestrijk de cake rondom met ganache. Breek de meringue in grove stukken en versier de rand hiermee. Decoreer de cake verder naar keuze.

(Bron: Maartje de Jeu, deelnemer van Heel Holland Bakt 2015)

Geef een reactie