Lente paassoes van Lynn

Lente-paassoezen van Lynn Koning

De 3e die de Heel Holland Bakt-tent moest verlaten is Lynn. Ze maakt in nog een prachtige bloementaart, maar het was net niet goed genoeg. In Tijd voor MAX maakt ze roze lente-paassoezen. Want roze is haar lievelingskleur!

Ingrediënten:

Voor het soezendeeg:

  • 100 milliliter melk
  • 100 milliliter water
  • 100 gram boter
  • ¼ theelepel zout
  • 100 gram bloem
  • 3 à 4 eieren

Voor de vulling:

  • 750 milliliter slagroom
  • 4 zakjes vanille suiker
  • 200 gram verse frambozen

Voor de garnering:

  • 250 milliliter slagroom
  • 1 zakje vanille suiker
  • 200 gram ruby chocolade
  • verse frambozen
  • eetbare bloemetjes en/of paasversiering

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 210 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Van het soezenbeslag:

Doe de melk, het water, de boter en het zout in een pan. Breng het geheel langzaam aan de kook. Zorg ervoor dat de boter gesmolten is voordat het mengsel kookt. Haal de pan van het vuur en voeg in een keer de bloem toe. Roer het mengsel direct door totdat alle bloem is opgenomen. Zet de pan terug op middelhoog vuur.

Blijf goed roeren, 2 tot 3 minuten. Het mengsel zal een licht sissend geluid maken, een bal vormen en wat aanbakken op de bodem. De bloem wordt nu gegaard, wat straks belangrijk is voor het rijzen van de soezen. Doe het deeg over in een kom en roer het nog even los. Laat het een paar minuten afkoelen.

Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Roer daarbij het deeg na elk ei goed door tot al het ei is opgenomen. Voeg dan pas het volgende ei toe. Gebruik het 4e ei alleen als het het deeg niet te dun maakt. Het deeg moet een gladde en soepele consistentie hebben, maar niet zo dun dat het helemaal uitvloeit als u het op bakpapier schept of spuit. U kunt ook een half losgeklopt ei gebruiken. Zodra het deeg glad en glanzend is, kan het verder verwerkt worden.

Doe het soezendeeg in een spuitzak met een glad spuitmondje en spuit ronde doppen van ongeveer 2 centimeter doorsnede en hoogte op de bakplaat. Druk met een natte vinger de puntjes bovenop de soesjes plat. Bak de soesjes in 20 tot 25 minuten goudbruin. Laat de soesjes volledig afkoelen.

Van de vulling:

Klop de slagroom met de suiker op. Voeg aan het eind de frambozen toe en klop deze nog kort mee. Doe de opgeklopte slagroom in een spuitzak.

Prik een gaatje in de onderkant van de soes en vul de hem met de vulling. Leg in de koelkast.

Smelt de ruby chocolade en breng terug op tempratuur. Doop de afgekoelde soes en doop hem in de chocolade en zet weer in de koelkast.

Klop de overige slagroom met de suiker op en vul de spuitzak met kartelmondje. Haal de soes uit de koelkast en spuit er een mooie dikke toef slagroom op. Maak af met de bloemen of paasversiering en de frambozen.

(Bron: Lynn Koning. Foto: degebakjesvanlynn)

Geef een antwoord