Duur 15:50
Gepubliceerd op 4 oktober 2019

Bami goreng en atjar komkommer

Indonesische gerechten worden zelden alleen geserveerd. Zo wordt bij veel maaltijden atjar geserveerd. Een zoet/zuurtje voor bij het eten. En atjar is heel eenvoudig zelf te maken. Dat bewijst dit recept van Francis.

(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)

Ingrediënten:

Voor de atjar komkommer:

  • 2 teentjes knoflook
  • 125 milliliter water
  • 125 gram suiker
  • 125 milliliter witte azijn
  • 1 komkommer
  • 1 sjalotje
  • 1 rode peper
  • peper, zout

Voor de bami goreng:

  • 150 gram eiermie
  • zonnebloemolie
  • 175 gram rauwe tijgergarnalen (gepeld en schoongemaakt)
  • peper, zout
  • 150 gram kippendijfilet
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel oestersaus
  • 0,5 kippenbouillonblokje
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 eetlepel ketjap asin
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 eetlepel droge Sherry
  • 200 gram peultjes

Bereidingswijze:

Van de atjar komkommer:

Pel en hak de knoflook. Breng in een pan het water, de suiker, azijn en knoflook aan de kook. Halveer de komkommer. Verwijder de zaadlijsten en snijd de komkommer op de gewenste lengte en in de gewenste vorm. Pel de sjalot en snijd in dunne ringen. Snijd de peper in dunne ringen. Meng de komkommer met de sjalot en peper. Schenk de vloeistof over het komkommermengsel. Meng alles goed en breng de atjar ketimoen op smaak met peper en zout. Laat de atjar ketimoen afkoelen tot kamertemperatuur.

Van de bami goreng:

Breng een pan water aan de kook. Kook de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar 1 minuut korter dan de aangegeven bereidingstijd. Giet de mie goed af en spoel met koud water. Laat goed uitlekken.

Verwarm een scheutje olie in een wok en bak de garnalen kort, tot ze niet langer doorschijnend zijn. Breng de garnalen op smaak met peper en zout, schep ze uit de wok en bewaar ze op een bordje.

Snijd de kip in blokjes. Schenk nog een scheut zonnebloemolie in de wok en roerbak de kip een paar minuten. Pel en hak de knoflook en bak circa 1 minuut mee. Voeg de oestersaus, het bouillonblokje, de ketjap manis en ketjap asin, suiker, vissaus en sherry toe. Breng op smaak met peper en zout.

Snijd de uiteindes van de peultjes en ontdraad indien nodig. Voeg de peultjes toe en roerbak circa een minuut. Voeg de mie en de garnalen toe en roer goed door.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Reacties (6)

    Yria says:

    Heerlijk gerecht!
    Goed weekend, Maria

    Mars says:

    Leuk om klaar te maken, en heerlijk om te eten.
    Bedankt !

    Jody says:

    Ik heb met verbazing gekeken naar de hoeveelheid zout dat in dit recept gaat. Alle sauzen, de verschillende ketjappen, oester en vissaus, staan stijf van het zout. En dan ook nog een 1/2 bouillonblokje. Tot slot het voorstel op smaak maken met ZOUT en peper. Mijn bloeddruk zit inmiddels op 200…

    JJacqueline says:

    Wat een heerlijk recept!Dank ook voor de goede duidelijke uitleg Francis!

    ChristaL says:

    Bedankt voor het heerlijke recept Francis. Prima uitleg! Vanavond hebben we deze heerlijke maaltijd gegeten. Ik heb alleen knoflookgarnalen genomen en de oestersaus en vissaus weggelaten omdat we dat niet in huis hadden. Maar dan is het nog heel lekker.

    jannoman says:

    Heerlijk gerecht, lekker authentiek. Vooral ook de atjar ketimoen, zoom heerlijk vers.

Bekijk ook

Meer