Jawhara

Jawhara, Marokkaanse tompouce van Zineb

Op Koningsdag eten we massaal oranje tompoucen, maar er is een soortgelijk traditioneel Marokkaans gebakje. Jawhara heet het en het is een pareltje. Dat is de vertaling ook. Het heeft room in het midden en is gemaakt van bladerdeeg. Zineb heeft de lekkernij gemaakt tijdens de Koningsdaguitzending van Tijd voor MAX en deelt haar recept.

Zineb: “Het mooie aan dit dessert is dat het licht en niet al te zoet is. Perfect voor na een zware maaltijd. Verder is het makkelijk om te maken omdat je alle componenten al van tevoren kunt voorbereiden. Maak dit dessert wel vlak voor het serveren, zodat de filodeeg lekker knapperig blijft. Besaha!”

Ingrediënten:

 • 500 gr volle melk
 • 30 gr maïzena
 • 40 gr kristalsuiker
 • 1 eidooier
 • 1 á 2 el oranjebloesemwater
 • Filodeeg (ongeveer 10 grote vellen)
 • 200 gr blanke amandelen
 • Zonnebloemolie om te frituren
 • Sinaasappelpartjes of dadels ter garnering
 • Poedersuiker om mee af te werken
 • Enkele takjes munt

Bereidingswijze:

Doe de koude melk samen met de maïzena, kristalsuiker en eidooier in een pan. Roer dit samen totdat de maïzena goed is opgelost. Verwarm de pan al roerend met een garde totdat het wat dikker begint te worden. Haal de pan van het vuur en roer hier het oranjebloesemwater door, verwarm dit absoluut niet verder. Dit voorkomt dat het oranjebloesemwater bitter van smaak wordt. Doe het mengsel in een kom, dek het af en zet het even in de koelkast om af te koelen.

Verwarm in een koekenpan de zonnebloemolie. Voeg hier rustig de blanke amandelen aan toe en bak ze goudbruin aan. Leg ze op een keukenpapier om uit te lekken. Hak ze na het afkoelen grof in een hakmolen. Zet apart. Snijd het filodeeg in de gewenste vorm. U kunt hier de oorspronkelijke ronde vorm gebruiken, maar vierkantjes of rechthoeken kan ook.

Verlaag de temperatuur van de koekenpan met de zonnebloemolie. Schuif hier steeds voorzichtig een paar vellen filodeeg op elkaar en druk ze rustig aan met een schuimspaan. Bak ze rustig af, zodat ze een mooie goudbruine kleur krijgen. Leg de vellen op hun zij op een vel keukenpapier, zodat de overtollige olie er vanaf druipt. Bak zo alle vellen af en laat ze afkoelen.

Opbouw:

Snijd de sinaasappelpartjes of de dadels in reepjes. Leg een paar vellen filodeeg op een schaaltje, verdeel hier de oranjebloesemwater pudding overheen. Bestrooi het met de gehakte amandelen en leg er een paar sinaasappelpartjes of dadels op. Ga zo verder totdat u 3 lagen filodeeg heeft. De laatste laag bestrooit u met poedersuiker en garneert u met extra fruit, dadels en/of een takje munt. Serveer direct. Bekijk ook het filmpje, waarin Zineb het voordoet:

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina.

(Bron en foto: Zineb El Moudden)

Geef een antwoord