Duur 08:22
Gepubliceerd op 18 augustus 2022

Janny’s Streken: Amsterdamse rokerij

Janny van der Heijden laat deze zomer André van Duin achter op hun Denkend aan Holland-boot en stapt aan land om op zoek te gaan naar… eten! In haar eigen online videoserie Janny’s Streken ontmoet Janny bijzondere mensen die uiteenlopende streekproducten maken, bereiden of verbouwen. De producten zijn uniek, innovatief, origineel, soms vergeten of onbekend en áltijd: lekker!

Amsterdamse rokerij

Aan de rand van Amsterdam-Noord komt Janny op een stadslandbouwterrein terecht. Ze ontmoet Niels, die hier zijn eigen rokerij runt. In Niels’ authentieke rookkasten worden niet alleen verschillende vlees- en vissoorten gerookt, maar ook veel groenten. Daar wil Janny meer van weten. Dat kan, maar er moet natuurlijk ook weer meegeholpen worden met de klusjes; van hout hakken tot varkens voeren.

Ingrediënten vegan romige spread:

  • 85 gram rauwe cashewnoten of geblancheerde amandelen
  • 100-125 milliliter water
  • 1 theelepel citroensap of sap van een tomaat
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1/2 theelepel zout

Bereidingswijze:

Met alle ingrediënten en maal ze 1 tot 2 minuten in de blender tot een romig geheel. Voeg eerst 100 milliliter water toe, vindt u de substantie nog te dik doe er dan nog wat water bij. Laat de spread een uur koelen en op smaak komen in de koelkast.

Heeft u geen citroen in huis, dan kunt u in plaats daarvan het sap van een tomaat gebruiken. Knijp een rijpe tomaat uit of rasp hem. Zeef het sap en gebruik deze voor de spread. Voeg er voor nog meer smaak eventueel bieslook aan toe.

De hele serie van Janny’s Streken is ook te volgen op Facebook.

(Bron recept: Carola de Kanter)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer