Framblijtje Cas Wolters

Framblijtjes van Cas Wolters

Cas Wolters heeft niet stilgezeten na zijn deelname aan Heel Holland Bakt. Zo staat hij inmiddels als meester voor de klas, acteert hij zo nu en dan en hij bakt ook nog volop. Cas is helemaal wild van frambozen. En daarom heeft hij een taartje gemaakt met dit fruit. Hij noemt het framblijtjes, want we worden vrolijk van taart, toch?

Ingrediënten framblijtjes:

Harde wenerdeeg

  • 50 gram suiker
  • 100 gram roomboter
  • 150 gram bloem
  • 0,5 theelepel bakpoeder
  • 0,5 ei
  • snufje zout

Frangipane

  • 100 gram amandelmeel (of fijn gemalen amandelen)
  • 100 gram suiker
  • 2 eieren
  • 100 gram roomboter

Kookschuim

  • 50 gram eiwit
  • snufje zout
  • 150 gram suiker
  • 30 gram water

Decoratie

  • 150 gram frambozenjam
  • 250 gram verse frambozen

Bereidingswijze framblijtjes:

Meng met de handen of keukenmachine de bloem, boter, zout, suiker en bakpoeder door elkaar. Voeg op het einde het ei toe. Kneed tot een soepel deeg. Maak er een plat blok van, wikkel het in folie en leg hem in 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix in een keukenmachine de suiker, amandelmeel en 2 eieren. Als dit homogeen is voeg je de zachte boter toe. Mix dit vervolgens goed door.

Haal het deeg uit de koelkast, bestuif je werkbank met wat bloem en rol hier het deeg uit. Neem een taartvorm van 24 cm, vet deze in met boter en bloem en bekleed vervolgens deze met deeg. Prik enkele gaten in de bodem, zodat de lucht kan ontsnappen.

Verdeel de frangipane over de bodem. Om dit gelijkmatig te verdelen kunt u het beste met een spuitzak doen. Bak het 30 minuten goudbruin. Controleer met een mes of de frangipane gaar is, door te kijken of deze er schoon en droog uitkomt.

Bereiding kookschuim/Italiaans schuim

Breng in een pan het water en de suiker aan de kook en kook tot 121 graden. Klop de eiwitten in de keukenmixer tot stijve pieken in een vetvrije kom. Giet druppelsgewijs de suikersiroop erbij en klop het eiwit koud. Vul vervolgens een spuitzak met een Saint-Honoré-spuit met schuim.

Haal de bodem uit de oven en laat deze afkoelen. Zodra deze is afgekoeld bestrijk je de bodem met frambozenjam, verdeel het Italiaanse schuim over de rand van de taart. Vul het midden met verse frambozen en brand het schuim af met een gasbrander.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina.

(Bron en foto: Cas Wolters)

Geef een reactie