Fermenteren kun je leren

Voedsel lekkerder, langer houdbaar of beter verteerbaar maken met behulp van micro-organismen. Fermenteren lijkt dé trend te worden in de keuken dit jaar. En hoewel het toepassen van het rottingsproces misschien niet erg aantrekkelijk klinkt, kunt u er genoeg lekkers mee maken.

Bewerken

Gefermenteerd eten is door micro-organismen smakelijker gemaakt. Zo worden bacteriën, schimmels en gisten gebruikt om de voedingsmiddelen te bewerken. Dat zorgt voor het omzetten van stoffen in het product, waardoor de zuurgraad, de smaak of het uiterlijk zichtbaar verandert.

Dagelijkse kost

Het ‘rotten’ van eten gebeurt vaker dan u denkt. De smaken van bijvoorbeeld zuurkool, yoghurt, brood, augurk, kaas, chocolade en bier komen ook tot stand door fermentatie. Eigenlijk kunt u er dus wel van uit gaan dat bijna elke maaltijd die u nuttigt iets bevat dat het rottingsproces heeft doorstaan.

Geduld en aandacht

Fermenteren vereist ook geduld. Soms moet u weken, maanden of jaren wachten tot het product de gewenste staat bereikt. Als u de juiste materialen in huis heeft, zoals glazen potten met deksel en een nauwkeurige weegschaal, bent u al goed op weg. De potjes vereisen wel dagelijks een momentje van aandacht. Vroeger gebruikten ze de fermentatie-techniek vaak bij gebrek aan een koelkast of vriezer. Omdat er geen elektriciteit of brandstof aan te pas komt, is fermenteren ook duurzaam.

Tijd voor MAX

In Tijd voor MAX schuift Meneer Wateetons vanavond aan. Zijn boek Over Rot (Uitgeverij Good Cook, ISBN: 9789461431226) is net uit. Het handboek voor fermenteren. Hij demonstreert in de studio hoe deze techniek toegepast kan worden, zodat iedereen thuis aan de slag kan gaan.

Tijd voor MAX, donderdag 14 januari, 17.10 uur, bij MAX op NPO 1

Geef een reactie

Reacties (2)

    Rob Broeksteeg says:

    boek Over Rot wat kost dat

    Heleen says:

    Laatst kreeg ik een pondje verpakte gesneden uien die door allerlei omstandigheden een dag buiten de koelkast hadden gelegen. Toen ik het pak open maakte, op de tht datum, zagen ze er nog goed uit, en de geur was ook normaal. Maar bij het koken ging het zuur ruiken. Zonde om weg te gooien, want de aardappelen waren meegekookt. Ik heb de gok gewaagd en de stamppot verder klaargemaakt. En het smaakte voortreffelijk! We zijn er niet ziek van geworden.
    Zou ik het nog een keer op deze manier kunnen/durven herhalen, of is de kans op mislukken te groot of te riskant?