dips

Dippers en dips van Ramon Brugman

Ramon Brugman, bekend als kok van het programma Binnenste Buiten, is dol op dippers. Ze zijn over het algemeen eenvoudig te maken en staan erg gezellig op tafel. Over dippers en dips heeft hij een boek geschreven waarin hij dips uit 21 landen heeft opgenomen.

Ingrediënten Fava:

  • 300 gram gele spliterwten
  • 2 uiten
  • 1 laurierblad
  • 1 citroen
  • 1 rode uit of bosui
  • water
  • olie
  • zouten en peper

Bereidingswijze:

Spoel de gele spliterwten goed met water. Snijd de uiten en doe samen met de spliterwten in een pan. Zet het geheel in een vingerkootje water. Voeg wat zout, peper en het laurierblaadje toe. Breng aan de kook en laat ongeveer 40 minuten met het deksel op de pan koken. Roer af en toe door en zorg dat de inhoud niet doorkookt. Voeg anders nog wat water toe.

Als het gaat is, laat dan even 10 minuten staan zodat het meeste vocht door de spliterwten wordt opgenomen. Verwijder het laurierblad en knijp het citroensap erover uit. Pureer met een staafmixer tot een gladde massa. Breng op smaak met zout en peper.

Doe een dunne laag fava in een schaaltje. Snipper de rode uit of bousui fijn. Besprenkel de fava met een beetje olijfolie en strooi de ui erover.  Heerlijk met brood.

Ingrediënten Gadogadodip:

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 200 gram (geroosterde) pinda’s
  • 1/2 rode peper
  • sap van 1 limoen
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 blikje kokosmelk à 400 milliliter
  • 2 eetlepels ketjap
  • 1 centimeter gember
  • zout
  • verschillende groenten
  • 2 gekookte eieren

Bereidingswijze:

Snipper de ui en knoflook en bak kort aan in een scheutje olie. Doe de pinda’s in een keukenmachine en hak fijn. Snijd de rode peper fijn. Voeg de uit, knoflook, peper, het limoensap, de suiker, kokosmelk en ketjap toe. Rasp de gember erbij en maal tot een gladde saus. Breng op smaak met wat zout.

Voor de gadogado kunt u veel verschillende groente gebruiken. Bijvoorbeeld: witte kool, boontjes, taugé, wortel en peultjes. Snijd de groenten fijn en kook de groenten beetjaar. Spoel ze daarna af met koud water.

Giet de saus over de groenten. Snijd de eieren fijn en leg op de saus. Heerlijk met kroepoek.

(Bron: Dips van Ramon Brugman)

Geef een reactie

Reacties (3)

    gerardhes says:

    Ik kook graag zelf en deze recepten zijn hiertoe een fantastische aanvulling.

    Tjiep says:

    Ik zou graag in aanmerking willen komen voor het Dip-boek van Ramon. Ik ben af van grote porties eten en dus afgevallen. Met wat groenten en een lekkere dip kan ik die lijn voortzetten zonder een opgeblazen buik en overgewicht. Al moet je er natuurlijk weer niet teveel van eten!

    Pusycat says:

    Ik zou heel graag in aanmerking komen voor het boek DIP van Ramon Brugman. Het is precies dat, waar ik al tijden naar op zoek ben. Makkelijke dipjes zonder dubbeldip!