croquembouche

Croquembouche van Filiz

In Heel Holland Bakt Nog een keer gaan 7 oude bekenden van het programma de strijd nog een keer met elkaar aan. En dat gaat niet zonder slag of stoot. De 1e die helaas de tent moet verlaten is Filiz Arikdogan. In Tijd voor MAX maakt ze nog een keer haar versie van de croquembouche met sinaasappelcrème en popcorn voor een toren van 40 centimeter hoog.

Ingrediënten:

Voor de soezen:

  • 250 ml volle melk
  • 250 ml water
  • 250 gram ongezouten roomboter
  • Halve theelepel zout
  • 250 gram patentbloem
  • 8 tot 10 eieren biologisch M

Voor de snaasappelcrème:

  • 4 gelatineblaadjes
  • 4 sinaasappels
  • 2 citroenen
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 4 eieren biologisch M
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 350 gram ongezouten roomboter

Voor de karamelschotsen:

  • 100 gr amandelschaafsel
  • 200 gr suiker
  • 40 ml water

Voor de popcorn:

  • 4 eetlepels pofmaïs
  • zonnebloemolie

En eetbare bloemetjes

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 210 graden.

Van de sinaasappelcrème:

  1. Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water en laat ze daarna uitlekken
  2. Pers de sinaasappels en weeg 200 gram af
  3. Pers de citroen en weeg 100 gram af
  4. Weeg 100 gram fijne kristalsuiker af
  5. Doe de sappen in een pan en voeg 100 gram fijne kristalsuiker toe en breng die aan de kook
  6. Weeg 150 gram fijne kristalsuiker af
  7. Klop de eieren met de fijne kristalsuiker tot het licht en romig is
  8. Neem de pan met sap van de kookplaat en voeg toe aan de ei/suiker mix.
  9. Meng alles goed en giet het geheel terug in de pan en breng het op een laag vuur aan de kook
  10. Kook dit 5 minuten en blijf roeren
  11. Weeg de 350 gram roomboter af en doe dit in een kom
  12. Haal de crème na 5 minuten koken van het vuur en laat het 5 minuten afkoelen
  13. Doe de gelatine erbij en roer het snel en goed door
  14. Laat dit 5 minuten staan
  15. Doe dan de crème bij de boter en mix het geheel met de staafmixer
  16. Giet alles in een platte lage schaal en laat het afgedekt met huishoudfolie even opstijven in de koeling
  17. Mix de crème weer op voordat deze in de spuitzak met klein spuitmondje gaat.
  18. Spuit de crème in de soezen.

Van de soezen:

  1. Doe water, melk en boter en zout in een pannetje en breng aan de kook,
  2. Zodra het kookt haal de pan van het vuur.
  3. Roer de gezeefde bloem met een garde door het mengsel.
  4. Zet het pannetje weer op een laag vuur om de massa goed gaar te maken.
  5. Het moet een droge bal worden die loslaat van de bodem, roer dit met een spatel door.
  6. Haal de pan van het vuur.
  7. Voeg daarna de eieren 1 voor 1 toe terwijl je dit met de spatel door blijft roeren.
  8. Werk vrij vlot door zodat het ei niet de kans krijgt om te stollen.
  9. Vul een spuitzak met het soezenbeslag.
  10. Spuit de soesjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  11. Puntjes wegdrukken met een natte vinger
  12. Bak de soesjes in 15-20 minuten gaar en goudbruin op 210 °C (boven- en onderwarmte).
  13. Als ze bruin zijn nog uit de oven halen en een gaatje prikken aan de onderkant om ook de binnenkant goed te laten drogen.
  14. Zet nog een paar minuten terug. (max 5 minuten)

Van de popcorn:

  1. Doe wat keukenpapier in een grote kom en zet aan de kant.
  2. Neem een steelpan en doe daar een beetje olie in, genoeg om de bodem van het pannetje mee te bedekken. Zet het pannetje op een matig vuur.
  3. Voeg 1 eetlepel pofmaïs toe. Sluit af met een deksel. Als u de pofmaïs hoort poppen schud de pan dan een beetje (laat het deksel op de pan!).
  4. Als het poppen van de popcorn minder wordt (ca. 3 seconden tussen de volgende pop) neem dan de steelpan van het vuur en doe de gepofte popcorn in een grote kom om af te koelen.
  5. Herhaal het hele proces met de rest van de pofmaïs korrels.
  6. Maak op smaak met de overbleven karamel en suiker.

Van de karamelschotsjes:

  1. Verwarm de oven voor op 170 ᵒC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Spreid het amandelschaafsel uit over de bakplaat en rooster het in 7 tot 9 minuten licht goudbruin.
  3. Doe de suiker en het water in een steelpan en breng dit aan de kook.
  4. Laat het suikermengsel koken tot een goudbruine karamel.
  5. Stort de karamel met de noten op een stuk bakpapier en spreid het voorzichtig uit. Let op! Heet!  Laat het vervolgens afkoelen.
  6. Breek de karamelschotsen in de gewenste vorm. Ze zijn nu klaar om te gebruiken. Bewaar de karamelschotsen luchtdicht verpakt, ze zijn erg gevoelig voor vocht.

Opbouwen:

  1. Vul alle soezen met de sinaasappelcrème
  2. Als alles gevuld is kan het opbouwen beginnen.
  3. Bekleed de kegel met bakpapier.
  4. Doop de soezen in een lauwe karamel en bouw de soezen rondom de kegel totdat deze helemaal bedekt is.
  5. Verdeel de karamelschotsjes en popcorn over de toren
  6. Versier tot slot met de eetbare bloemen

(Bron: Filiz Arikdogan / Foto ter illustratie)

Geef een reactie