Duur 02:53
Gepubliceerd op 20 mei 2020

Boterkoek van Robèrt van Beckhoven

Boterkoek is typisch zo’n lekkernij wat bijna iedereen lekker vindt. Het is lekker bij een kop koffie en een kop thee en geliefd bij jong en oud. Robèrt van Beckhoven heeft zo zijn eigen versie van de boterkoek met wat citroenrasp erdoor. Robèrt heeft nog een tip, want heeft u deeg over, rol het dan uit en doe het in de vriezer.

Ingrediënten (voor 2 stuks):

  • 150 gram boter
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 75 gram kristalsuiker
  • 25 gram ei = half ei
  • 10 gram citroenrasp of limoenrasp
  • 175 gram patentbloem, gezeefd
  • snuf zout
  • losgeklopt eigeel met melk om te bestrijken

Extra nodig:

  • 2 ringen of taartvormen van ongeveer 15 cm Ø, ingevet

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 190 ⁰C.
  • Klop de boter op met de suiker.
  • Klop het halve ei 25 gram) in een bakje. De andere helft gebruikt u om af te strijken. Voeg het ei en de citroenrasp toe.
  • Voeg de bloem en het zout toe en kneed alles tot een samenhangend deeg. Neem om te zien of het deeg goed gemengd is een beetje deeg en maak er een rolletje van. Als u het kunt buigen zonder dat het scheurt is het goed.
  • Rol het deeg uit op 1½ cm dikte. Draai het deeg tijdens het rollen steeds om, anders plakt het aan het aanrecht. Steek 2 cirkels van ca. 15 cm Ø uit en leg in de vormen. Bestrijk licht met eistrijksel, laat 30 minuten rusten en bestrijk nogmaals met eistrijksel. Breng tot slot met een vork een ruitmotief aan op de boterkoek.
  • Bak de boterkoeken in ongeveer 18 minuten goudbruin en gaar in de oven. Bak op een rooster en niet op een plaat voor voldoende onderwarmte, want de dichte taartvorm is al een bakplaat op zich.
  • Na het bakken kunt u de boterkoek met nog wat extra boter insmeren. Zo komt er een filmlaagje op en blijft hij langer mals.

(Bron: Robèrt van Beckhoven)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer