Bak mee met MAX: winegums en patés de fruits
Publicatiedatum: 7 november 2025
Wie eens wat anders bij de koffie wil serveren en van een uitdaging houdt is met dit recept aan het goede adres. Maar lukt dit, dan zet u echt iets bijzonders op tafel. Robèrt neemt u stap voor stap mee in het maken van deze lekkernijen.
Ingrediënten winegums en patés de fruits:
Voor de winegums:
- 30 gram poedergelatine
- 150 gram koud water
- 80 gram water
- 220 gram fijne kristalsuiker
- 180 gram glucose
- 10 gram citroenzuur
- 1 theelepel roze kleurstof
- 1 theelepel frambozenaroma
Extra nodig:
- siliconen vormpjes voor snoepjes
Voor de patés de fruit:
- 250 gram vruchtenpuree naar keuze
- 65 gram pectine
- 500 gram fijne kristalsuiker + extra suiker en/of kokos voor de afwerking
- 10 gram citroenzuur
Werkwijze:
Van de winegums:
Meng in een kom de poedergelatine met het koude water. Zet weg; dit kan gerust een paar uur van tevoren gedaan worden.
Doe 80 gram water, de kristalsuiker en de glucose in een steelpan en breng aan de kook. Laat rustig koken tot 125 °C. Je hoeft niet (veel) te roeren.
Controleer af en toe met een thermometer of de suiker in de pan al op temperatuur is. Als hij 125 °C is, neem je de pan van het vuur. Voeg de gelatine toe en roer met een garde door tot de gelatine is opgelost. Roer er op het laatst nog wat druppels roze kleurstof en frambozenaroma doorheen. Voeg tenslotte het citroenzuur toe en roer goed door.
Schenk de gekleurde suikermassa eerst in een maatbeker. Schenk de suiker dan voorzichtig in de ijsklontjesvormpjes, tot net onder de rand. Laat minstens 1 nacht staan om op te stijven.
Druk de volgende dag de winegums uit de vorm en leg op een bakplaat met bakpapier. Laat zo nog minstens 1 nacht opstijven in de koelkast.
Van de patés de fruit:
Meng de vruchtenpuree met de pectine en breng aan de kook. Roer ondertussen goed met een garde. Voeg de suiker in delen toe, terwijl u goed blijft roeren. Laat alles nog circa 1 minuut goed doorkoken tot de suiker helemaal is opgelost. Neem de pan van het vuur en voeg het citroenzuur toe. Schenk de massa in de ovenschaal of een vierkanten vorm op een bakplaat en bestrooi met fijne kristalsuiker. Laat 1 nachtje staan om op te stijven.
Bestrooi de volgende dag een bakplaat met fijne kristalsuiker. Keer de ovenschaal om boven de suiker en stort de vruchtenmassa op de suiker. Snijd in blokjes. Wentel de blokjes goed door de suiker, zodat ze aan alle kanten bedenkt zijn. De blokjes kunnen ook door de kokos gewenteld worden.
Geniet ervan! Kijk hier voor meer recepten. Bak mee met MAX is elke vrijdag rond 12.05 uur te zien op NPO 2.
(Fot0: © MAX)



