Bak mee met MAX: viervlechtbrood
Publicatiedatum: 31 oktober 2025
De naam doet het al vermoeden, dit viervlechtbrood bestaat uit 4 strengen brooddeeg die samen één mooie vlecht vormgen. Het is beslist even opletten als u gaat vlechten, maar met de instructies van Robèrt moet het lukken!
Ingrediënten voor 1 brood:
- 300 gram tarwebloem (T65)
- 9 gram verse gist
- 8 gram boter
- 7 gram margarine
- 6 gram zout
- 6 gram basterdsuiker
- 165 gram melk, lauwwarm
Extra nodig:
- bloem om te bestuiven
- losgeklopt ei om te bestrijken
- gesmolten boter om te bestrijken
- kom water
- dep bord met circa 200 g sesamzaad
Bereidingswijze:
Doe alle ingrediënten behalve de melk in de kom van de keukenmachine. Laat op lage snelheid draaien om alles alvast te mengen. Voeg, terwijl de machine rustig blijft draaien, langzaam de melk toe aan de ingrediënten in de kom. Kneed alles tot een soepel maar stevig deeg: eerst circa 3 minuten op middelhoge snelheid, daarna nog 5-6 minuten op hogere snelheid.
Verdeel het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad in 4 stukken van circa 125 gram. Bol de stukken deeg op en laat 10 minuten rusten tussen een met bloem bestoven deegkleedje. Rol de deegstukken met de hand stapsgewijs tot strengen: maak eerst allemaal strengen van 20-25 cm, dan steeds 5 cm erbij tot de strengen circa 35 cm lang zijn.
Dompel 2 deegstrengen in de kom met water, neem ze er direct weer uit en leg in de schaal met sesamzaad. Schud tot de strengen geheel bedekt zijn met sesamzaad.
Maak de viervlecht:
- Leg de sesamstrengen verticaal in elkaars verlengde op de werkbank. Leg de onbedekte strengen horizontaal, de één naar links, de ander naar rechts. Maak ze in het midden aan elkaar vast.
- Van boven naar beneden: leg streng 1 rechtsom naast streng 2.
- Van beneden naar boven: leg streng 2 van beneden naar boven over streng 1.
- Van links naar rechts: leg streng 3 over streng 4.
- Van rechts naar links: leg streng 4 over naar links over streng 3.
- Herhaal tot de deegstrengen op zijn. Knijp de uiteinden voorzichtig vast en rol even door.
Breng het vlechtbrood over naar de bakplaat en bestrijk dun met losgeklopt ei, maar laat de sesamstrengen vrij. Laat circa 60 minuten narijzen.
Verwarm de oven voor op 210 °C boven- en onderwarmte.
Zet het brood in de oven en bak het vlechtbrood in circa 20 minuten goudbruin en gaar. Bestrijk het brood met gesmolten boter voor extra glans.
Geniet ervan! Kijk hier voor meer recepten. Bak mee met MAX is elke vrijdag rond 12.05 uur te zien op NPO 2.
(Fot0: © MAX)



