Bak mee met MAX: Parmezaankoekjes en kaasbolletjes
Publicatiedatum: 24 oktober 2025
Geen zoete koekjes, maar hartige. De bereidingswijze is nagenoeg hetzelfde, maar door de toevoeging van de Parmezaanse kaas, worden het hartige koekjes. Aan de kaasbolletjes voegt Robèrt voor een extra twist kerriepoeder en cashewnoten toe.
Ingrediënten:
Ingrediënten voor de Parmezaankoekjes:
- 1 ei
- 150 gram bloem
- 50 gram boter
- 10 gram olijfolie
- 50 gram basilicum
- 30 gram geraspte Parmezaanse kaas
- bloem om te bestuiven
Ingrediënten voor de kerrie-cashew-kaasbolletjes:
- 60 gram geraspte oude kaas
- 110 gram boter
- 100 gram bloem
- 15 milliliter melk
- 1 theelepel zout
- 3 theelepels kerrie
- 100 gram cashewnoten
- snufje zout en peper
Extra nodig:
- ei om de cashewnoten mee te bestrijken
Bereidingswijze:
Werkwijze Parmezaankoekjes:
Verwarm de oven voor op 170 °C boven- en onderwarmte.
Kluts het ei. Meng in de kom van de keukenmachine de bloem, boter, olijfolie en de helft van het ei. Hak de basilicum en voeg toe. Voeg als het deeg deeg is eventueel nog een beetje ei toe.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad op circa 3,5 mm dikte en bestrijk met wat eistrijkel. Bestrooi met de Parmezaanse kaas en rol de kaas er met de deegroller extra in.
Bestrijk een bakplaat met gesmolten boter. Snijd met een scherp mesje koekjes van circa 8 x 2,5 cm. Bak de koekjes in circa 20 minuten gaar in de oven.
Werkwijze kaasbolletjes:
Verwarm de oven voor op 170 °C boven- en onderwarmte.
Doe de boter, melk en zout in de kom van de keukenmachine en klop zacht. Voeg de kaas toe en meng goed. Houd de kom indien de boter te stevig blijft kort in een andere kom met heet water tot de boter zacht wordt.
Bestrijk de bakplaat met gesmolten boter.
Voeg de bloem, kerrie en wat peper toe en klopt het erdoor. Schep het deeg in een spuitzak met spuitmondje en spuit kleine bolletjes op de bakplaat. Kluts het ei in een kommetje. Doe de cashewnoten in een kom en voeg wat eistrijksel toe. Meng goed en verdeel de cashewnoten over de koekjes. Bak de koekjes circa 20 minuten.
Geniet ervan! Kijk hier voor meer recepten. Bak mee met MAX is elke vrijdag rond 12.05 uur te zien op NPO 2.
(Fot0: © MAX)



