Bak mee met MAX: pain à la grecque
Publicatiedatum: 19 september 2025
Het klinkt Frans, pain à la grecque, maar dat is het niet. Het is een typisch Brusselse specialiteit. Letterlijk vertaald betekent het ‘brood van de gracht’. Als we de geschiedenisboeken moeten geloven komt het aan deze naam, omdat het vroeger niet ver van de Wolvengracht in Brussel werd uitgedeeld aan de armen. Traditioneel ging er nog bruine suiker doorheen, maar Robèrt houdt het bij kristalsuiker.
Ingrediënten voor ongeveer 25 stuks:
- 220 milliliter melk
- 400 gram bloem
- 30 gram kristalsuiker
- 30 gram gist
- 2 eieren
- snufje kaneel
- 5 gram zout
- 10 gram verbeteraar zachte luxe (kleinbroodpoeder)
- 160 gram boter
- 500 gram grove suiker
- flinke klont boter om vorm in de vetten
Bereidingswijze:
Verwarm voor het voordeeg de melk lauwwarm. Schenk de melk in de kom van de keukenmachine en los hier de gist in. Voeg de helft van de bloem toe met de helft van de suiker en de kaneel en meng alles goed door. Laat circa 10 minuten staan.
Breek de eieren boven een kom en kluts ze los. Voeg de rest van de suiker, bloem, kleinbroodpoeder, en ongeveer 80 gram van de eieren (circa 1,5 ei) toe aan het deeg. Laat kloppen tot het deeg loskomt van de kom; dat duurt circa 5 minuten. Voeg wanneer het deeg van de kom loskomt de boter in delen toe en laat het helemaal opnemen door het deeg. Bestuif het werkblad met bloem en maak het deeg wat platter. Weeg stukken van 160 gram af. Bol de stukjes deeg op en laat circa 5 minuten rusten.
Smelt de boter en bestrijk de bakplaat royaal met boter. Maak een bergje van de grove suiker op het werkblad. Verwarm de oven voor op 210 graden. Druk de bollen eerst plat en rol door de grove suiker en rol ze daarna door de suiker tot lange pillen. Leg de pillen op de bakplaat en druk ze iets plat. Laat ze circa 30 minuten rijzen. Prik met een vork wat gaatjes in de deegplakken. Verlaag de temperatuur naar 175 graden. Zet de bakplaten in de oven en bak circa 20 minuten. Draai de plakken daarna met behulp van een paletmes om en bak nog circa 15 minuten.
Snijd de pain a la grecque in stukken van circa 10 centimeter. Robèrt heeft 5 stroken en snijdt hier ongeveer 5 koeken per strook uit.
Geniet ervan! Kijk hier voor meer recepten. Bak mee met MAX is elke vrijdag rond 12.15 uur te zien op NPO 2.
(Fot0: © MAX)



