Bak mee met MAX: Jan Hagel
Publicatiedatum: 26 september 2025
Van oudsher is Janhagel een scheldnaam voor ‘het gewone volk’. Nou gewoon of niet, bijna iedereen lust wel een Jan Hagel bij de thee of koffie. De basis bestaat uit een koekje van speculaas en de ‘hagel’ is grove suiker en zoals bij deze variant, amandelschaafsel. Robèrt maakt dit recept voor een bakplaat en daar haalt u ongeveer 15 koekjes uit.
Ingrediënten:
- 350 gram koude boter
- 250 gram basterdsuiker
- 5 gram zout
- 40 gram ei
- 500 gram tarwebloem (T55)
- 10 gram kaneel
- 2 gram bakpoeder
- 200 gram geschaafde amandelen
- 75 gram grove kristalsuiker
Extra nodig:
- water om te bestrijken
- klontje gesmolten boter om de bakplaat te bestrijken
- losgeklopt ei om te bestrijken
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 160 °C boven- en onderwarmte.
Kluts het ei. Klop de boter op met de suiker, het zout en de helft van het ei.
Meng de kaneel, bakpoeder en bloem en zeef het boven de kom met boter. Kneed alles kort tot een samenhangend deeg. Rol het deeg uit tot een rechthoek van 3 mm dikte en leg op een met gesmolten boter bestreken bakplaat.
Bestrijk het deeg eerst dun met water en daarna met losgeklopt ei. Verkruimel de geschaafde amandelen iets tussen de vingers. Bestrooi met amandelschaafsel en grove kristalsuiker. Rol na met de deegroller en prik het deeg hier en daar in met een vork of prikroller. Bak de koekjes in circa 20 minuten gaar in de oven. Snijd het deeg in koekjes van circa 9 x 3 cm.
Geniet ervan! Kijk hier voor meer recepten. Bak mee met MAX is elke vrijdag rond 12.05 uur te zien op NPO 2.
(Fot0: © MAX)



