Bak mee met MAX: hazelnootparfait-ijsjes

Bak mee met MAX: hazelnootparfait-ijsjes

Parfait, wat ‘stilstaand ijs’ betekent, is een luchtig mengsel van slagroom, eieren en suiker, gemaakt zonder ijsmachine. Het resultaat is een romig, zacht dessert dat eenvoudig in de vriezer kan worden bewaard. Robèrt maakt ze deze keer met hazelnoot.

Ingrediënten

Hazelnotenpasta en kruim:

  • 200 g hazelnoten

Parfait:

  • 4 gram gelatinepoeder
  • 20 gram water
  • 337,5 gram room, koud
  • 90 gram dooier (dit zijn circa 5 eieren)
  • 37,5 gram ei
  • 150 gram suiker
  • 37,5 gram water
  • 37,5 gram room
  • 50 gram hazelnootpasta

Dip:

  • 500 gram melkchocolade
  • 100 gram cacaoboter

Bereidingswijze:

Rooster de hazelnoten. Doe ze in een hakmolen en hak tot kruim. Doe driekwart van de hazelnoten in een kom en mix een kwart van de hazelnoten een pasta. Dit duurt circa 10 minuten.

Meng de gelatine en water en laat even wellen. Klop de slagroom lobbig en zet weg in de koelkast.

Weeg de eieren en dooiers af en klop ze samen los in een kommetje. Kook de suiker en het water tot een siroop van 80 graden. Maak een paté a bombe door al roerende de siroop bij de eieren te schenken. Schenk terug in de pan en verwarm al roerende. Zorg ervoor dat het niet kookt. Klop deze massa koud in de keukenmachine.

Verwarm de slagroom en gelatine en spatel door de paté a bombe. Voeg de hazelnootpasta toe en spatel het erdoor. Voeg daarna de slagroom toe en spatel het erdoor. Schep de massa vervolgens in een spuitzak en spuit in de vormpjes. Steek er stokjes in en strijk glad. Zet de vormpjes in de vriezer en laat op z’n minst 6 uur opstijven, maar bij voorkeur een nacht. Haal de ijsjes uit de vorm en zet op een plaat met bakpapier weer terug in de vriezer.

Smelt de chocolade au bain marie. Smelt de cacaoboter en schenk scheut voor scheut door de chocolade tot de chocolade iets is uitgedund. Voeg de hazelnotenkruim toe, roer het erdoor en schenk in een maatbeker. Dip de ijsjes in de chocolade en laat een paar minuten uitharden in de vriezer op een bakplaat met bakpapier.

(Er blijft veel chocolade over, maar de hoeveelheid is nodig, zodat er goed gedipt kan worden.)

Geniet ervan! Kijk hier voor meer recepten. Bak mee met MAX is elke vrijdag rond 12.05 uur te zien op NPO 2.

(Fot0: © MAX)

Geef een reactie