Robèrt van Beckhoven maakt in Bak mee met MAX, gangmakers

Bak mee met MAX: gangmakers

Gangmakers maakt u weliswaar van cakebeslag, maar ze hebben veel weg van een koekje. Robèrt vult de gangmakers met frambozenjam en bestrijkt ze vervolgens met abrikozenjam en daar nog wat fondant overheen. Als dat niet lekker is?!

Ingrediënten voor 10 stuks:

  • 100 gram koude boter
  • 50 gram suiker
  • snufje zout
  • 1 ei
  • 150 gram bloem
  • 1 citroen
  • 10 theelepel frambozenjam
  • 2-3 ringen ananas uit blik, uitgelekt

Voor het cakebeslag:

  • 4 eieren
  • 200 gram kristalsuiker
  • 200 gram boter
  • 200 gram patentbloem
  • snufje zout

Voor de afwerking:

  • 3 eetlepels abrikozenjam
  • 3 eetlepels fondant

Extra nodig:

  • 10 ringen
  • gesmolten boter om de ringen in te vetten

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 160 °C boven- en onderwarmte.

Doe de boter, suiker en het zout in de kom van de keukenmachine. Kluts het ei en voeg de helft toe. Mix kort totdat het ei is opgenomen. Voeg de bloem toe en rasp er wat citroenschil boven. Kneed alles kort tot een soepel deeg. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit op 2-3 mm dikte.

Bestrijk de ringen met boter. Steek 10 rondjes uit het deeg en leg ze met de ringen op de bakplaat. Breng op ieder deegrondje een dot frambozenjam aan met een theelepeltje en zet weg tot gebruik.

Klop voor het cakebeslag de boter, suiker, snufje zout en wat rasp van de citroenschil los. Voeg vervolgens ei voor ei toe en klop luchtig; wacht steeds tot het vorige ei is opgenomen door het beslag. Voeg als de eieren voldoende luchtig geklopt zijn – het is nu een schuimig, bleekwit beslag –de bloem toe en mix tot beslag. Schenk het cakebeslag tot 3/4 in de ringen. Snijd de ananas in kleine driehoekjes en leg in iedere ring 3 stukjes ananas. Bak de gangmakers in 22 minuten gaar in de oven. Laat afkoelen.

Verwarm in een pannetje de abrikozenjam. Verwarm in een andere pan de fondant– niet boven de 36 °C – en slap indien nodig nog wat extra af met een beetje water. Bestrijk de gangmakers eerst met abrikozenjam en vervolgens met de fondant. Laat uitharden.

Geniet ervan! Kijk hier voor meer recepten. Bak mee met MAX is elke vrijdag rond 12.05 uur te zien op NPO 2.

(Fot0: © MAX)

Geef een reactie

Reactie

    chrisbeijer says:

    Wat zijn de afmetingen van de ringen? Misschien wel fijn om te vermelden.